У лісівників почалися зимові жнива: з січня по березень вони збирають насіння сосни, ялини та модрини. Справа ця досить клопітка. Адже спочатку необхідно зібрати шишки, потім висушити їх і в спеціальних барабанах витрусити насінинки-крилатки. Його очищують і зберігають у сховищах до весни, доки настане час висівання.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
— У кожній із цих банок — кілька гектарів майбутнього лісу, — каже начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук (на знімку).
Торік лісгоспи області заготували майже 2 тонни насіння сосни та 300 кілограмів ялини. Урожай насіння модрини значно менший, адже в нашій області зрілих насаджень цього дерева небагато.
З листяних порід насіння збирають у другому півріччі. У насіннєсховищах лісогосподарських підприємств чекають весни понад 80 тонн жолудів. А ще 130 кілограмів насіння ясена, 112 — липи, 184 — клена, 1158 кілограмів горіха чорного. Висівають лісівники фруктові та рідкісні дерева. Скажімо, в Овруцькому спецлісгоспі заготували 20 кілограмів насіння горіха сірого, у Коростишівському, Ємільчинському та Радомишльському лісгоспах висіватимуть абрикоси, у Білокоровицькому — зіновать, а в Житомирському — бирючину.
Половину всього насіння заготовлено на спеціальних лісонасіннєвих плантаціях. Воно має кращі генетичні властивості. Досвід показує, що вирощені таким чином дерева мають на 20—30 відсотків вищі показники продуктивності.
Житомирська область.
Фото автора.