Найбільші виробники хліба у Херсоні й Скадовську просять про термінову допомогу Аграрний фонд України. Без неї вони відмовляються надалі тримати ціни на основний продукт споживчого кошику. «Після зимових свят вартість пшеничного борошна першого сорту підскочила з 2,7—2,8 тисячі гривень за тонну до 3 тисяч, вищого сорту — з 3 тисяч до 3,3 тисячі.

— Минулого року наше підприємство зберігало цінову стабільність за рахунок внутрішніх резервів, але нині їх не залишилося. На випічку тільки соціальних сортів хліба нам потрібно чотириста тонн муки першого сорту і двісті тонн вищого сорту на місяць. І якщо не досягнемо домовленостей про постачання сировини за фіксованими цінами, вартість кінцевого продукту доведеться підняти вже найближчим часом. У чотирнадцяти регіонах України хліб подорожчав ще під кінець осені або на початку зими, тож рано чи пізно це мало статися і на Херсонщині, — каже заступник голови правління акціонерного товариства «Херсонський хлібокомбінат» Надія Дурова.

Директор регіонального відділення Аграрного фонду України Олександр Кобець підтвердив готовність до інтервенцій на внутрішній продовольчий ринок. «Маємо загальні запаси продовольчого зерна у 75 тисяч тонн. Нині сформовано першу партію продовольчого зерна для переробки на муку на базі хлібокомбінатів Каховського та Новотроїцького районів області. Вона становить 4665 тонн зерна — цього досить, щоб виготовити 3,5 тисячі тонн муки та забезпечити потреби хлібозаводів краю протягом чотирьох місяців. Але останнє слово за Херсонською облдержадміністрацією, керівництво якої має підписати договори з хлібозаводами про постачання дешевшої муки. Ми готові виконувати їхні умови», — підсумував Олександр Миколайович.

На відміну від великих підприємств, приватні пекарні у сільських районах Херсонщини, які також продають випічку в магазинах обласного центру, чекати інтервенцій Аграрного фонду не стали і з другої декади січня уже підняли вартість своєї продукції на 10—15 копійок. Протягом найближчих тижнів три заводи «Херсонського хлібокомбінату» також мають збільшити відпускні ціни на батони і ті види хліба, які не належать до соціальних, тому дешевшого товару у гастрономах відшукати буде годі. Тож городяни змушені будуть нести додаткові витрати. І це їх зовсім не радує: адже за рівнем середньої зарплати населення регіону традиційно пасе задніх, і більшості родин місцевих жителів грошей заледве вистачає на «комуналку», харчі та ліки.