Лідери опозиційних фракцій — Арсеній Яценюк («Батьківщина»), Віталій Кличко («УДАР») і Олег Тягнибок («Свобода») — внесли на розгляд парламенту законопроект №2012 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу», яким запропоновано запровадити кримінальну відповідальність для депутатів усіх рівнів за порушення процедури голосування. Депутатам, які голосуватимуть чужими картками за своїх колег, загрожуватиме суворе покарання — від 5 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади до 5 років. Опозиціонери налаштовані рішуче й від своїх вимог забезпечити персональне голосування відмовлятися не збираються, тоді як у Партії регіонів заявляють, що ініціатива меншості суперечить Конституції.

Депутатів місцевих рад та Верховної Ради АР Крим також запропоновано карати за «піанізм» — позбавленням волі на строк до п’яти років.

Автори законопроекту стверджують, що подання законопроекту є виконанням передвиборних програм всіх політичних сил, які сьогодні представлені у Верховній Раді задля підняття престижу Верховної Ради як перед українським народом, так і на міжнародній арені. І щоб парламент врешті-решт запрацював у правовому полі. Усі ми були свідками, як одразу після відкриття першої сесії парламенту опозиціонери намагалися обстояти свої вимоги про персональне голосування депутатів блокуванням трибуни, доходило аж до сутичок і подряпин. Однак нині тактику, схоже, дещо змінили і взялися за власне законотворчі інструменти. «Я знаю, що багато громадян очікувало від мене досягнення справедливості кулаками. Але ми проаналізували досвід попередніх скликань Ради. Силові методи результату не дають. Ми будемо діяти інакше. І в парламенті, і поза ним. Працювати на результат», — так пояснює законодавчу ініціативу щодо запровадження кримінальної відповідальності за не персональне голосування лідер «УДАРу» Віталій Кличко. Хоча «свободівці» не відкидають можливості й фізичного протистояння, якщо перемовини з більшістю бажаних результатів не принесуть.

Автори законопроекту в пояснювальній записці нагадують, що обов’язок народного депутата України голосувати особисто встановлено Конституцією. Окрім того, Конституційний Суд в справі за поданням Президента розтлумачив, що особисте голосування народного депутата України на засіданнях Верховної Ради передбачає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування. «І саме тому в Конституції України відсутні положення, які надавали б право народному депутату України голосувати за іншого народного депутата України на засіданнях Верховної Ради України, оскільки таке право суперечило б природі представницького мандата народного депутата України, закріпленого в Конституції України» — стверджують парламентарії.

Однак у провладній більшості думають інакше. «Проблема персонального голосування у Верховній Раді вимагає не механічного рішення, і зміни конфігурації взаємовідносин з боку опозиції з парламентською більшістю, не блокувати, а підтримувати і голосувати за законопроекти, які потрібні державі», — так прокоментував лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підсумки першої сесії Верховної Ради сьомого скликання. На його думку, виправити ситуацію в раді «революційним способом» неможливо, бо це зупинить роботу парламенту, оскільки не прийматимуться важливі для країни рішення через відсутність декількох депутатів.

Думки з приводу 

Олена БОНДАРЕНКО, Партія регіонів: 

— Забезпечення персонального голосування у парламенті — це питання совісті кожного депутата. Запровадження кримінальної відповідальності — такими діями можна дійти до того, що будуть карати за неправильне, на чиюсь суб’єктивну думку, голосування. Всі ці норми спрямовані на загострення ситуації. Це точно недемократично, точно не збігається з європейськими нормами, не збігається із загальними принципами європейської політики. Випадки «кнопкодавства» бувають і у лавах опозиції. Шкода, що там, де сидять опозиціонери, балкон не відкритий для журналістів, тому вся їхня діяльність з натискання кнопок один за одного просто прихована від очей громадськості. 

Сергій СОБОЛЄВ, «Батьківщина»: 

— У сесійній залі більшості, як такої не існує, а існує лише карткова більшість. І Партія регіонів грає саме на цьому. Саме тому ми хотіли би припинити практику, яка прямо суперечить Конституції та здоровому глузду, міжнародній практиці, зобов’язанням, які брала на себе Україна як держава, і нарешті запровадити систему, де персональне голосування є обов’язковим. Будь-яке порушення, тим більше Конституції, повинно каратися. Чи має шанс законопроект на ухвалення? На мій погляд, ані Партія регіонів, ані комуністи, які постійно голосують чужими картками (це зафіксовано під час попередніх голосувань), за це не голосуватимуть. Але парламент все одно приречений на ухвалення такого рішення. Якщо воно не буде ухвалено зараз, буде ухвалено пізніше. 

Ростислав ПАВЛЕНКО, «УДАР»: 

— Це узгоджений крок. Ми ще в листопаді прийняли спільну заяву трьох політичних опозиційних сил, де погодили першочергові питання, які будемо вносити разом до Верховної Ради. І одне з них — кримінальна відповідальність за неособисте голосування. Існують різні механізми притягнення депутатів до відповідальності за голосування чужими картками. Ми можемо оcкаржувати результати голосування в судах. Пройти всі інстанції і вийти на рішення вже Європейського суду з прав людини. І тоді постане питання про конкретну відповідальність людей, які голосували не особисто. Є проекти рішень про сенсорну кнопку, щоб фізично гарантувати особисте голосування. Є конкретні випадки піанізму в парламенті, зафіксовані ЗМІ. На основі всього цього можна ставити питання про кримінальну відповідальність. 

Юрій СИРОТЮК, «Свобода»: 

— Законопроект від опозиції — це, по-перше, реалізація передвиборних обіцянок, а, по-друге, якщо у влади, у більшості відсутня совість, правова культура, то єдиний вихід — шляхом змін до кримінального законодавства заставити депутатів виконувати Конституцію. Бо не можна суспільство змушувати жити за законом, якщо цього не робить вище керівництво держави і парламентська більшість. Ми усвідомлюємо, що більшість ніколи не проголосує за законопроект, бо якщо буде запроваджено персональне голосування, сенсорну кнопку, ми побачимо, що «король голий» — у парламенті немає 226 голосів для ухвалення рішень.