Урядова комісія пропонує Президенту країни Віктору Януковичу оголосити догану голові Державної агенції з інвестицій та управління нацпроектами (Держнацпроект) Владиславу Каськіву.
Нагадаємо, про що вже писали. 26 листопада 2012 року Держнацпроект публічно підписав рамкову угоду про наміри створити консорціум з управління LNG-терміналом з іспанською компанією Gas Natural Fenosa. При цьому оголосили, що з іспанського боку її підписав директор по зовнішніх зносинах компанії Джорді Гарсіа Табернеро. Того самого дня Gas Natural Fenosa розповсюдила заяву, в якій спростувала факт підписання її представником будь-якого контракту про інвестиції в LNG-термінал в Україні. Держнацпроект був вимушений виправдовуватися технічними неузгодженостями: мовляв, меморандум підписувала інша людина, посада якої ще потребує з’ясування.
Пізніше Владислав Каськів зробив заяву, в якій, зокрема, нагадав, що саме один з підрозділів Fenosa (компанія Socoіn) розробляв техніко-економічні умови будівництва LNG-терміналу, а відтак заяви про те, буцімто Gas Natural нічого не знала про цей проект, не відповідають дійсності.
Зрештою, це вже історія. На думку Владислава Каськіва, його догана сприятиме завершенню будівництва терміналу, оскільки — «то ціна, завдяки якій всі українці дізналися, що цей проект є порятунком України у боротьбі за незалежність. Проект має колосальну популярність і підтримку в суспільстві», — цитує пана Каськіва Держнацпроект.
Чи не плутає, бува, глава Держнацпроекту святе з грішним? З огляду на силу удару по інвестиційному іміджу країни, українці вочевидь не заперечували б і надалі не знати доленосної ваги LNG-терміналу і жертовної ролі глави Держнацпроекту в його будівництві. Зрештою, справа не в персоналіях, а в тому, чи прийдуть нові інвестори в цей проект?
Владислав Каськів інтригує: мовляв, головні події довкола цього проекту відбудуться найближчого місяця, бо нині розробляється 12 різних угод з його реалізації. «Події двох останніх місяців, — каже він, — розслабили наших ворогів. Вони одержали фальшиву ціль, втратили темп атаки, і це обернеться для них фатальною помилкою».
Хтозна, чи перелякає сказане «ворогів», а «друзі» вже відчули недобре. Судячи з пропозиції урядової Комісії з вивчення обставин підписання резонансної угоди, Владислав Каськів і далі збиратиме під свої знамена інвесторів, нарощуючи «темп атаки». А в разі, якщо вчергове переплутає повноваження капіталіста з функціями лижного інструктора, і тоді його «захистять» від відставки, бо ще є сувора догана.
Зрештою, неважливо, хто і у який спосіб заступатиметься за главу Держнацпроекту. Бо пропозицію урядової Комісії можуть засудити потенційні інвестори LNG-терміналу. Їм не треба пояснювати, що таке кругова порука і пошук неіснуючого ворога.