Наче на вулкані живуть у Скадовській філії Вищого училища фізкультури Херсона тренери та вихованці, серед яких чимало чемпіонів України та Європи, призерів світових турнірів з жіночого гандболу, важкої та легкої атлетики. Колектив елітного навчального закладу, котрий виховав понад сто майстрів та кандидатів у майстри спорту, просто лихоманить: як не перевірка СЕС із відверто розгромними висновками, то пожежа, як не вона, то погрози викинути на вулицю, позбавивши умов для тренувань. І все це — лише протягом останніх чотирьох місяців!

Хотіли як краще

Філію ВУФК у місті — дитячому курорті державного значення — створили ще за часів президентства Леоніда Кучми та відповідно до його Указу № 963 «Про затвердження комплексної програми «Фізичне виховання — здоров’я нації». Для неї Центральна рада Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» згідно з тристоронньою угодою з ВУФК та Херсонською облдержадміністрацією 2001 року безплатно передала у користування свою навчально-спортивну базу «Скадовськ». А згодом співробітництво підкріпили угодою про оренду комплексу за одну гривну на рік, яка має діяти до 1 вересня 2016 року. Натомість училище, що є визнаною кузнею олімпійських кадрів на півдні України, зобов’язалося платити зарплату сімдесятьом господарським працівникам, тренерам та педагогам, утримувати своїм коштом школу, спортивні зали та готель, купувати тренажери, форму тощо.

Директор закладу у Скадовську Борис Руденко каже, що витрати ВУФК на початку існування філії становили півтора мільйона гривень на рік, а нині зросли до трьох мільйонів. Проте влада області, району та громада курортного міста були переконані, що вкладення у здоров’я нації повертаються сторицею, хоч і не грішми. Адже протягом своєї одинадцятирічної історії філія виховала цілу плеяду видатних спортсменів. Тільки в грудні минулого року вони привезли з чемпіонату Європи з важкої атлетики п’ять срібних та дев’ять бронзових медалей — вагомий внесок у скарбницю спортивної слави України!

Нова мітла по-новому мете

Одне слово, співробітництво влаштовувало всіх, аж доки Центральна рада ВФСТ «Колос» у серпні минулого року не призначила новим директором підприємства—об’єднання громадян «Навчально-спортивна база «Скадовськ» місцевого бізнесмена Леоніда Пасічника. Як представник орендодавця той без зауважень та претензій підписав акт прийому-передачі майна, але незабаром претензій виявилося чимало. Вже 23 листопада 2012 року директор ВУФК Леонід Барбін отримав шокуючого листа за № 88, в якому директор ПОГ звинувачує вихованців філії у «систематичному пошкодженні та псуванні майна» і на цій підставі вимагає оплачувати... послуги з харчування учнів та утримання інженерно-технічного персоналу орендодавця.

Лист неабияк здивував керівників філії, адже харчування тут чудово організовують самостійно —  для цього тримають у штаті кухарів та працівників їдальні. 

Але до вимог поставилися дуже серйозно: як-не-як, лист закінчувався жорстко: «У разі недосягнення домовленості, що склалася, змушені будемо розірвати договір оренди з 1 січня 2013 року».

— Як на мене, претензії керівника підприємства—об’єднання громадян значною мірою є надуманими, а вимоги виходять за межі договору оренди. Але його наполегливість та погрози про одностороннє розірвання угоди трудовий колектив розуміє так, що філію Вищого училища фізичної культури стали поступово виживати з бази, готуючи її на продаж. У цьому випадку заклад доведеться закрити, бо умови для тренування та навчання молодих спортсменів поза межами бази у Скадовську просто відсутні.

Звісно, щодо планів продажу об’єкта — це тільки наша версія, однак дуже хотілося б почути думку з цього приводу членів Центральної ради спортивного товариства «Колос», почесним головою якого є, як відомо, міністр АПК України Микола Присяжнюк. І справа не тільки в листі з обіцянкою позбавити філію права оренди — після нашого звернення до прокуратури Леонід Пасічник заявив про його «відкликання». Як видається, стосовно нас застосовують тактику випаленої землі, — обурений директор Скадовської філії ВУФК Борис Руденко.

Загадкова пожежа

Говорячи про тактику випаленої землі, Борис Михайлович має на увазі загадкову пожежу на другому поверсі комплексу спортивних залів. Щойно ВФСТ «Колос» асигнувало триста тисяч гривень на ремонт залу для занять важкоатлетів і там почалися роботи, як раптом там зайнялася підлога. Підпал очевидний, але кримінальної справи ніхто не порушує, винуватців не шукає і збитків не визначає. Пожежу загасили, однак ремонт починати треба заново. Під час боротьби з вогнем зруйновано «світловий колодязь» із склоблоків, в приміщенні гуляє вітер. На додачу чи то вогнеборці, чи то робітники пробили чималу діру у плиті перекриття між поверхами, і тепер просто з залу другого поверху можна вільно заглянути на перший, де тренуються легкоатлети. Такий «атракціон» спортсменів не радує: хтозна, чи не впаде пошкоджена бетонна плита їм на голови.

Влада Скадовського району також дуже насторожено спостерігає за подіями на навчально-спортивній базі. І вони їй відверто не подобаються.

— Призначення новим директором підприємства—об’єднання громадян Леоніда Пасічника райдержадміністрація не узгоджувала — власне, нашої думки ніхто й не питав. А якби спитали, то вона була б негативною. Я досі вважаю, що не можна було довіряти керівництво великим навчально-спортивним комплексом людині, котра жодного дня в цій сфері не працювала, — наголошує голова Скадовської райдержадміністрації Єгор Устінов. — Я зустрічався з Леонідом Анатолійовичем і почув від нього, зокрема, обіцянку добитися поновлення замороженого чи не двадцять років тому готелю та медико-відновлювального комплексу при базі. Та обіцянки — обіцянками, а на будмайданчику якогось обнадійливого руху досі не бачу. Нас дуже тривожать і погрози розірвати договір оренди комплексу із філією Вищого училища фізичної культури. У тому, що Скадовськ залишається спортивним містом, — чималий внесок тренерів та викладачів ВУФК, і нам хочеться, щоб співробітництво з навчальним закладом тривало.

«Нема про що говорити»

Я також запитав у пана Пасічника, коли ж розморозять будівництво медико-відновлювального комплексу для юних спортсменів, і хто винен у конфлікті з кузнею олімпійських кадрів для країни. Відповідь Леоніда Анатолійовича була несподіваною: «Ніякого конфлікту з ВУФК у підприємства немає, а є звичайні господарські відносини. Пожежі в спортивному залі не було, а було тління шару скловати, тож нема чого розслідувати. Діру в стелі залатаємо, тож і говорити нема про що. А щодо відновлення будівництва готелю, то документи про це я до Центральної ради «Колоса» подав, але гроші не надійшли, і відомостей про те, коли вони можуть бути, я не маю».

Леонід Пасічник не сказав, чи добиватиметься далі вигнання спортсменів Вищого училища фізичної культури зі спортивної бази «Колоса», які через одинадцять років виявилися тут зайвими. Хоча навряд чи це буде так уже й складно: адже в бюджетного навчального закладу захистити себе нічим — нема в нього грошей ані на хитромудрих адвокатів, ані на оплату послуг кремезних молодиків з охоронних фірм, щоб рейдерам відсіч давали. Однак ліквідація філії ВУФК у Скадовську, напевне, стане відчутним ударом як по молодіжному спортивному руху на Херсонщині, так і загалом по репутації дитячого курорту державного значення. Місцеву владу й спортивну громадськість така перспектива влаштовувати не може. Але чи готові не допустити цього у Центральній раді Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос»?

Факт

Протягом одинадцяти років існування філії Вищого училища фізкультури у Скадовську на її розвиток та утримання загалом витрачено понад 17 мільйонів гривень. Все це — кошти з бюджету Херсонської області.

Цитата

Заслужений тренер України  з важкої атлетики Павло Пастух: 

— Як проводити заняття — невідомо. Після пожежі світла у нашому залі на першому поверсі немає, тож вечорами тренуватися можна хіба що при свічках. Кажуть, пожежа виникла через те, що хтось із ремонтників кинув недопалок на щойно вкриту шаром свіжої оліфи підлогу, але дирекція підприємства—об’єднання громадян нам нічого не пояснює. Коли в залі наведуть лад і можна буде повернутися до нормальної роботи, невідомо. 

Херсонська область.

Фото автора.

Директор філії Борис Руденко.

Заморожений довгобуд.