І все-таки це сталося: буквально в останні дні минулого року Луганська облрада ухвалила рішення запропонувати концесіонеру ТОВ «Луганськвода» розірвати договір за згодою сторін. Регіон в очікуванні того, як тепер вчинить російський «Росводоканал», що взяв на себе обов’язки концесіонера, — віддасть «Луганськводу» полюбовно чи змусить владу регіону вдатися до допомоги судових інстанцій?

Спершу політики, потім і прихильники

Як уже очевидно, відносини не склалися. Ще в березні 2008 року депутати облради ухвалили рішення про передачу свого комунального підприємства «Компанія «Луганськвода» у концесію «Росводоканалу», який входить до «Альфа-груп». Примітно, що для нормальної роботи концесіонера влада регіону навіть підвищила тарифи на воду. За розрахунками, це мало посприяти успіху, оскільки отримані кошти дають змогу концесіонеру стабілізувати становище підприємства й отримувати прибуток. За минулий час концесіонеру вдалося частково знизити енергозатрати, та впоратися з постійним зростанням тарифів на електроенергію він не зміг. У результаті підприємство стало економічно незбалансованим.

До речі, складності з виконанням концесійного договору у «Луганськводи» з’явилися у перші ж роки роботи. Невдоволення на адресу концесіонера лунали давно. Першими їх висловлювали депутати Луганської міськради. Майже два роки тому вони визнали діяльність «Луганськводи» незадовільною й прийняли рішення про початок підготовчої роботи з повернення у власність Луганська міського водоканалу. Депутати обвинувачували концесіонера в простроченнях з інвестицій і в низькій якості роботи по окремих напрямках. Але якщо спочатку невдоволення виявляли переважно політики, які піарилися на цій темі, то пізніше віру в концесіонера втратили навіть ті, хто був його прихильником. Облрада, наприклад, уже подавала позов до суду до ТОВ «Луганськвода» у зв’язку з невиконанням підприємством умов концесійного договору і простроченням платежів. Рішенням господарського суду Луганської області від 10 липня 2012 року позов задоволено. Суд першої інстанції вирішив стягнути з ТОВ «Луганськвода» на користь Луганської обласної ради заборгованість з оплати концесійних платежів у розмірі 24 млн. грн., пеню за порушення строків внесення концесійних платежів у сумі 2,8 млн. грн. і штраф за порушення строків інвестицій у розмірі 19,8 млн. грн. Усього господарський суд Луганської області вирішив стягнути з «Луганськводи» 46,8 мільйона гривень.

Добре, але могло бути краще

Заради справедливості все-таки варто зазначити, що для поліпшення водопостачання області концесіонер зробив дуже багато. Зокрема, розв’язав проблему з водою у проблемних шахтарських містах на півдні області, значно знизив енергозатрати, замінив чимало аварійних ділянок водоводів. Однак з виконанням фінансових зобов’язань перед бюджетом області концесіонер не впорався й заборгував Луганщині у вигляді концесійних платежів і пені близько 90 мільйонів гривень. Оскільки концесійний договір у повному обсязі не виконується, отже, підлягає розірванню — вирішили депутати. «Юридичні зобов’язання зафіксовано в договорі, і ми зобов’язані реагувати на те, що він не виконується», — наголосив голова Луганської облради Валерій Голенко.

Водночас депутати змушені були визнати, що тариф на воду не збалансований і покриває лише 70% видатків. Підприємство працює зі збитками, тому концесіонер не поспішає вкладати інвестиції. «Ми вкладаємо кошти, ви вимагаєте від нас інвестицій, щоб ми й надалі генерували собі збитки? Ми не можемо так, це ж бізнес», — обурюється концесіонер.

Однак облрада нічим не може йому зарадити. По-перше, депутати не мають права підвищувати тарифи, оскільки їх затверджують центральні органи влади, по-друге, не можуть домогтися погашення тарифної різниці в повному обсязі. Що ж робити? Валерій Голенко вважає, що шанс у концесіонера все-таки є — погасити всі борги й почати виконувати договір з облрадою.

Та генеральний директор ТОВ «Луганськвода» Сергій Махуренко вважає, що концесіонер навряд чи скористається цим шансом. Керівництво керуючої компанії налаштоване на те, що доки не буде збалансовано тариф, доки не буде передбачено рентабельність і інвестиційна складова, що гарантує повернення коштів, вкладати гроші в «Луганськводу» нема сенсу. Повернути водоканал у власність громади облрада тепер може двома шляхами: або через розірвання договору за згодою сторін, або повернення майна відбудеться за допомогою суду. Ситуація має прояснитися найближчим часом. Проте деякі спостерігачі схильні вважати, що в новому році свої проблеми з водопостачання Луганщина розв’язуватиме вже без участі російського концесіонера. Впевненості додає той факт, що в рамках програми «Питна вода України» регіону пообіцяли виділити майже 130 млн. грн.

Луганська область.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.

ФАКТ

Спочатку до 2032 року концесіонер планував вкласти 756,7 млн. грн. інвестицій, причому 500 млн. грн. з них — уже в перші п’ять років роботи. А фактично за чотири роки в розвиток водопровідно-каналізаційного господарства «Луганськводи» концесіонер вклав близько 100 млн. грн.