У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про доповнення Кримінального кодексу України положеннями про відповідальність «злодіїв у законі» та осіб, що належать до злодійського миру». Автор законопроекту — народний депутат України Геннадій Москаль — посилається на російський та грузинський досвід боротьби з цим небезпечним явищем.

Незважаючи на зусилля правоохоронних органів, видворення час від часу з нашої країни деяких «гастролерів» — кримінальних авторитетів, чи заборону їх в’їзду до України, протистояти їхній діяльності не так легко. Адже кримінальні авторитети, особливо нової формації, вже не просто живуть за законами злодійського світу, а самі стають бізнесменами, підприємцями, обзаводяться зв’язками серед чиновництва, правоохоронців, суддів і навіть політиків.

«На даному етапі розвитку українського суспільства організована злочинність стала одним із визначальних факторів, що загрожують національній безпеці і стабільності в державі, — стверджує автор законопроекту. — Одним із ключових елементів організованої злочинності є так звані «злодії в законі» — специфічне для колишнього СРСР, а нині для України, Росії та країн СНД — злочинне об’єднання, яке не має аналогів у світовій кримінальній практиці, що утворилося в 30-х роках XX століття і характеризується наявністю жорсткого кодексу кримінальних традицій, а також винятковим рівнем закритості та конспіративності. Внаслідок прийняття цього закону органи, що здійснюють боротьбу з організованою злочинністю, отримають додатковий інструмент протидії».

Проектом передбачено доповнити ККУ новою статтею 256-1 «Наявність статусу «злодій в законі» та належність до злодійського миру». Тих, хто підпадає під категорію «належних до злодійського миру» (тобто будь-яких осіб, які визнають злодійський мир, поділяють його правила і діють за ними, виконують доручення кримінальних авторитетів), пропонується карати позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. А самих «злодіїв у законі» (тобто осіб, які відповідно до спеціальних правил у будь-яких формах організовують та керують злодійським миром, мають авторитет у членів злодійського миру, надають їм завдання чи доручення, що сприяють досягненню цілей злочинного миру, організовують злодійські розбори, беруть участь у сходках «злодіїв у законі») передбачено карати позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Поняття «злодійський мир» пропонується законодавчо визначити як «будь-яке об’єднання осіб, що діють відповідно до встановлених, визнаних ними спеціальних правил, метою якого є залякування, погрози, примус, насильство, умови нерозголошення, злодійські розбори (вирішення спорів за допомогою погроз, примусу, насильства, залякування або інших незаконних дій), залучення неповнолітніх до злочинних дій, вчинення злочинів або підбурювання до вчинення злочинів, з метою отримання прибутку членами об’єднання або іншими особами». Як доказова база участі в злодійському миру можуть бути використані свідчення свідків і потерпілих, чи самого обвинуваченого. Або ж певні дії — скажімо, виконання якогось доручення злодія в законі чи добровільна передача грошей на цілі злодійського світу. Щоправда, про те, як збиратиметься доказова база, у законопроекті не йдеться.

А ЯК У НИХ

 У Росії в 2009 році прийнято законодавство, яке передбачає для «злодіїв у законі» посилену відповідальність (від 12 до 20 років неволі, або довічне ув’язнення) і обов’язкове врахування згаданого статусу як обтяжуючої обставини.

 У Грузії 2005 року в Кримінальному кодексі з’явилася окрема стаття «Злодій в законі, належність (членство) до злодійського миру», а в законі «Про організовану злочинність та рекет» було встановлено поняття «злодійський мир», «член злодійського миру», «злодійські розбори», «злодії в законі».