Будівлі органів влади в Україні зазвичай прикрашають державною символікою — тризубом. А ось на Херсонщині чиновники вирішили зоригінальничати: після реконструкції фасад одного з корпусів обласної державної адміністрації на проспекті Ушакова прикрасив загадковий знак (на знімку), що його поспішили оголосити «брендом регіону». 

 

Більшість жителів краю просто не зрозуміли, що він означає, а фахівцям було вочевидь невтямки, чому він замінив знайомі їм символи держави. Дискусія виплеснулася не лише в Інтернет, а й на сторінки місцевої преси.

— Зображений на фронтоні облдержадміністрації знак сонцестояння, яким користувалися скіфські племена, — символ могутності й величі. Хоча саме визначення «свастика» закріпилося за ним значно пізніше — навряд чи скіфи його знали. А його застосування сьогодні може мати лише одне грамотне трактування: воно означає, що ми вправі користуватися історико-культурним надбанням стародавніх скіфів як їхні духовні спадкоємці, — каже історик-краєзнавець, автор трьох науково-популярних книг і циклу статей із геральдики півдня України Олексій Паталах. — «Степова свастика» як якийсь бренд в очах науковців видається такою само безглуздою, як циркуль, що прикрашає сучасний герб Херсонщини. Вона не має будь-якого стикування з державною символікою України. Якщо вже чиновників і дизайнерів так приваблює геральдика, їм варто було б подумати про використання першого герба Херсона — золотого православного хреста на червоно-зеленому полі. 

Цей герб уперше побачив світло на печатці полку херсонських пікінерів. Його сформували із запорізьких козаків, що покрили себе славою при взятті Очакова, брали участь у російсько-турецькій війні під керівництвом Олександра Суворова та Михайла Кутузова.

Геральдика нині є модною забавою як для пересічних громадян, так і для органів місцевого самоврядування. Бізнесмени, політики, навіть сільські й селищні ради навперебій «складають» якнайвигадливіші герби й горезвісні бренди . Однак їхні творці мають вельми приблизне уявлення про те, що означають ті або інші символи чи поєднання гами кольорів. Так сталося і в цьому випадку.

Надто вже дикуватий вигляд мають спроби «прив’язати» сучасну українську історію до стародавньої Скіфії. «По-скіфськи» на Херсонщині хіба що п’ють — цей крилатий вислів від античних греків, що означає: пити вино, не розбавляючи, як було заведено в інших народів, і справді пережив століття.

Фото автора.