Саме такого висновку доходять хмельничани після походів на ринки, в магазини чи аптеки. Хоча офіційна статистика повідомляє, що індекс споживчих цін щомісяця набирає буквально по кілька відсотків, насправді покупці помічають, що на одні й ті самі покупки витрачають на десятки, а то й на сотні гривень більше.
За даними облстатуправління, протягом місяця на споживчому ринку області ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 2,5 відсотка. Найбільше — на 13 та 11 відсотків — подорожчали яйця та сало. Справді, ці продукти вражають своєю вартістю. Але, приміром, ціна на яйця просто на очах піднімається в рази. Домашній продукт на ринку коштує не менш як 30 — 35 гривень за десяток. Щоправда, товар із птахофабрик практично удвічі дешевший. Тому, очевидно, середня цифра видається не такою вражаючою. Але хоча б якою вона була на папері, реальні гроші дуже швидко розходяться з гаманця.
Не так різко, але знову піднялись ціни на курятину, яловичину, молоко, кондитерські вироби, сметану, сири, олію. Не втримались на старих позначках хліб та макаронні вироби. Але при цьому не можна не зазначити, що деякі продукти стали трохи дешевшими. Зокрема, це стосується цукру. На цукроварнях практично завершився сезон виробництва, тож запаси продукції помітно зросли. У результаті — традиційне сезонне здешевлення солодких кристалів.
Так само залишаються стабільними овочі. Порівняно з іншими харчами, картопля, морква, цибуля, капуста тримаються на неймовірно низьких позначках у півтори—три гривні за кілограм. І це так само неважко пояснити хорошим цьогорічним врожаєм.
А от чому подешевшала свинина, пояснити складніше. Ще місяць тому вартість відбірного м’яса сягала ледь не дев’яноста гривень за кілограм. Тепер вона коливається у межах шістдесяти. Цей факт, поза сумнівом, радує покупців. Та все-таки продукт залишається доволі дорогим, аби бути доступним для пенсіонерів та малозабезпечених верств населення.
Додаткові витрати принесли хмельничанам і нові комунальні тарифи. Хоча платіжки за опалення за повний місяць прийдуть лише в грудні, проте навіть за кілька днів у жовтні вже довелось платити помітно більше — тарифи на опалення піднялись на 16 відсотків. Щоправда, зростання цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива впродовж попереднього місяця статистика зафіксувала лише на рівні 1,2 відсотка. Та інтрига нових квитанцій ще попереду.
Безупинно піднімаються вгору ціни на фармацевтичну продукцію, амбулаторні послуги. Зросла абонентна плата за користування телефоном. Збільшилися ціни на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла. Загалом за десять місяців індекс споживчих цін по області становив 118,6 відсотка і був на 0,4 відсотка меншим, ніж в середньому по країні.
Хмельницька область.