Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський (на знімку) зареєстрував у парламенті законопроект про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами) (реєстр. №1245).

 

Законопроект передбачає обмеження кількості видачі ліцензій на роздрібний продаж алкоголю і тютюну залежно від кількості населення та значне розширення повноважень органів місцевого самоврядування з регулювання та контролю за роздрібним продажем алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Зокрема, пропонується надати міським, сільським та селищним радам повноваження визначати кількість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном за квотою одна ліцензія на 10 тисяч мешканців та ухвалювати рішення про продаж таких ліцензій на аукціоні, а виконавчим органам цих рад — видавати відповідні ліцензії суб’єктам підприємництва. Органам місцевого самоврядування також пропонується надати право запроваджувати додаткові обмеження місць та часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Крім того, документом передбачається запровадити вимогу обов’язкового просторового відокремлення точок продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів від точок продажу інших товарів; збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів із 18 до 21 року; заборонити продаж алкогольних напоїв у радіусі 200 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, на території автозаправних станцій, із 22-ї години вечора до 8-ї години ранку (крім продажу на розлив у закладах громадського харчування) та особам, що перебувають у стані алкогольного сп’яніння.

Кажучи про нагальність врегулювання питання розповсюдження алкогольних напоїв і тютюнових виробів, заступник Голови Верховної Ради наголосив, що на сьогоднішній день показники споживання алкогольної продукції та пива в Україні становлять реальну загрозу моральному та фізичному здоров’ю української нації.

«Така ситуація, разом із незадовільним станом національної системи охорони здоров’я, призводить до вкрай негативних демографічних наслідків, зокрема високого рівня захворюваності та смертності, пов’язаних із вживанням алкогольних напоїв», — сказав Р. Кошулинський та додав, що попри ухвалення впродовж останніх років низки законів, спрямованих на поліпшення ситуації, позитивні моменти таких змін значно знівельовано відсутністю належних механізмів контролю — передусім на рівні самоврядних громад та відповідних органів самоврядування.

Заступник глави парламенту також підкреслив, що його законопроект покликаний змінити цю ситуацію на краще, в тому числі через надання органам місцевого самоврядування основних повноважень щодо ліцензування роздрібного продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів та запровадження квотування цих ліцензій залежно від кількості населення.

Окремо Р. Кошулинський зазначив, що, на його переконання, магазини або відділи, які здійснюють продаж алкогольних напоїв, повинні бути просторово відокремлені від місць торгівлі іншими товарами, особливо товарами для дітей. «Одне з додаткових навантажень цього законопроекту — не дати змоги дітям уже з молодшого віку психологічно сприймати алкоголь як нормальний товар поряд із дитячою іграшкою», — наголосив він. На переконання Р. Кошулинського, такий товар, як алкоголь, «має реалізовуватися в окремому приміщенні на рівні, скажімо, зі зброєю чи фармакологічними товарами, і людина, досягнувши певного віку та маючи бажання, може приїхати лише у відповідний магазин і там придбати цей товар». «Це європейська норма», — додав він.

Підсумовуючи, Р. Кошулинський зауважив, що поступове законодавче обмеження продажу та, як наслідок, споживання алкогольних напоїв і пива в Україні має бути одним із головних напрямів державної політики, повідомляє прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.

ФАКТ

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2011 році Україна ввійшла до п’ятірку країн із найбільшим рівнем споживання алкоголю на душу населення.