У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014—2018 роки», підготовлений Кабінетом Міністрів.

Хоч як сумно це констатувати, та українці продовжують травмуватися на виробництві. Особливо це стосується вугільної, хімічної промисловості, агропромислового комплексу, транспорту та будівництва. Ці галузі залишаються найбільш травмонебезпечними. Тут постраждали 68 відсотків від загальної кількості травмованих на виробництві, а смертельно травмовано 71 відсоток від загальної кількості.

Утім, за статистикою, протягом останніх десяти років в Україні спостерігається стійка тенденція до зменшення рівня виробничого травматизму. Зокрема, в 2010 році він знизився проти 2009-го на п’ять відсотків, водночас коефіцієнт частоти виробничого травматизму становив 0,816 (у 2009-му — 0,859). Однак, незважаючи на певні позитивні зрушення, становище у сфері охорони праці залишається досить тривожним. Так, за даними Міжнародної організації праці, кількість випадків смертельного травматизму в Україні залишається однією з найвищих серед європейських країн та США: з розрахунку на 100 тисяч працівників порівняно з Німеччиною вона вища в 2,5 разу, США — в 2, Італією — в 1,3, водночас нижча, ніж у Росії в 1,5 разу. Досить високий і рівень професійної захворюваності, що безпосередньо пов’язано з незадовільним станом медицини праці та санітарно-гігієнічними умовами на виробництві.

Тож очевидно, що сучасний стан охорони праці потребує вжиття заходів загальнодержавного масштабу, бо стосується практично всіх видів економічної діяльності та істотно впливає на сталість економічного розвитку країни. Здійснити їх, переконані в уряді, можна через реалізацію запропонованої програми. Власне, вона передбачає виконання низки завдань. Зокрема, вдосконалення системи державного нагляду і громадського контролю за додержанням вимог законодавства з охорони праці, оптимізації діяльності структурних підрозділів з охорони праці центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Розробку і запровадження механізму економічного стимулювання роботодавців залежно від рівня безпеки, травматизму, професійної захворюваності, фактичного стану охорони праці на виробництві та підвищення рівня відповідальності роботодавців за створення безпечних і здорових умов праці, вчасність подання достовірної інформації про стан охорони праці на підприємствах. А також розробку та впровадження в діюче виробництво інноваційних технологій, нових видів засобів індивідуального та колективного захисту з використанням сучасних матеріалів, наукових досягнень у сфері охорони праці тощо.

На виконання програми протягом 2014—2018 років урядовці пропонують виділити орієнтовно 221,88 мільйона гривень. Зокрема, з державного бюджету — 101,16 мільйона гривень, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві — 120,32, інших джерел — 0,4 мільйона гривень.

У разі ухвалення цього проекту стан промислової безпеки буде істотно поліпшено, переконані в уряді, а рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності зменшено.

На даному етапі проект погоджено без зауважень міністерствами аграрної політики та продовольства, внутрішніх справ, енергетики та вугільної промисловості, охорони здоров’я тощо, а Міністерством фінансів та економічного розвитку й торгівлі із зауваженнями.

Цифра

За період з 2001-го по 2009 рік Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань виплачено постраждалим на виробництві понад 18 мільярдів гривень.

Вл. інф.