Управлінню державної охорони України виповнюється двадцять один рік. У системі забезпечення національної безпеки державний правоохоронний орган спеціального призначення посідає важливе місце.
Головні завдання спецслужби — це забезпечення безпеки Президента України, вищих посадових осіб держави та охорона адміністративних будівель і об’єктів органів державної влади України. У сфері відповідальності УДО України також безпека глав іноземних країн, парламентів та урядів, керівників міжнародних організацій, які прибувають в Україну чи перебувають на її території.
Про деякі секрети найтаємничішої спеціальної служби ми розпитали керівника Управління державної охорони України генерал-лейтенанта Сергія Кулика (на знімку).
— Пане генерале, професійне свято — це нагода не тільки приймати поздоровлення...
— Безперечно. Адже в центрі нашої діяльності перебувають не абстрактні безпекові поняття. Як Конституція Пилипа Орлика XVІІІ століття, так і сучасне міжнародне та національне право визнають основою держави не тільки територію, а передусім інститути, що втілюють суспільні цінності. Український народ покладає на УДО України виняткової ваги відповідальність — охороняти й убезпечувати від будь-яких злочинних посягань основні інституції держави. Контроль за діяльністю УДО здійснюється в межах конституційних повноважень Президентом та Верховною Радою України.
Відповідно до міжнародних договорів, ми співпрацюємо з багатьма спецслужбами. Зокрема, для забезпечення безпеки офіційних візитів до України іноземних делегацій; зміцнення співпраці у сфері регіональної безпеки; на реалізацію заходів поступової інтеграції в європейський і євроатлантичний простір, УДО України бере участь у здійсненні заходів у сфері боротьби з міжнародним тероризмом.
Ми діємо відкрито і гласно, в руслі сучасних демократичних процесів, у рамках розбудови правової держави. Щорічно УДО України здійснюється планування, підготовка та проведення щонайменше 3 000 охоронних заходів. Щоденно особовий склад охороняє понад 70 об’єктів органів державної влади.
Коло нашої відповідальності збільшується з кожним роком, а загальну штатну чисельність у кількості 2 993 співробітників визначено і затверджено Законом України «Про загальну структуру і чисельність Управління державної охорони України» 17 листопада 2005 року.
— А чи були спроби замахів на осіб, щодо яких здійснюється державна охорона?
— Так, були і не раз. Зважте, під час публічних заходів на об’єктах тимчасового перебування посадових осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, УДО України проводить оперативно-технічні огляди і встановлює спеціальний режим. Під час таких перевірок співробітники наряду виявляють не тільки вогнепальну, травматичну, газову й холодну зброю, пляшки із запалювальною сумішшю, ножі, електрошокери та інші небезпечні предмети і речовини.
У нашій практиці були й випадки, коли співробітники отримували поранення. Але не тому, що вони діяли необачно або непрофесійно. Так, у Кривому Розі, під час передвиборчої кампанії 1999 року на велелюдному мітингу зловмисники кинули бойові гранати. Наші офіцери Ольга Ларіна та Сергій Руденко закрили собою не тільки охоронювану особу, а й людей, що знаходилися поруч. Тієї миті вони думали не про себе, не про власних дітей. Вони виконували свій службовий обов’язок. Вони захищали.
На жаль, ми не завжди можемо розповідати про всі результати діяльності. Жорсткі, непорушні правила роботи спеціальних служб, написані, як і військові статути, досвідом і потом, а часом і кров`ю, не дозволяють у найдрібніших деталях розкривати всі факти, справи, розвиток подій не тільки перед широкою громадськістю, а й навіть перед колегами. Адже, серед іншого, розголошення такої інформації може зашкодити безпеці держави й порушити конституційні права особи.
— Буденна робота спеціальної служби, напевно, далека від романтики, навіяної «кіношними» образами бодігардів. Ви згодні, що про це треба більше розповідати людям?
— Безумовно, романтика є, але в буденній роботі її дуже мало. Частіше це праця, праця, праця — важка і напружена військова служба. У нашій діяльності забезпечення безпеки — це безперервний та системний процес, а не результат.
З урахуванням специфіки УДО України кандидати на службу проходять прискіпливий професійний відбір. Вивчається рівень інтелектуального та фізичного розвитку, здатність витримувати психологічні навантаження, швидкість мислення, вміння працювати у складі команди тощо.
Адже співробітник державної охорони має бути одночасно і психологом, і спостерігачем, і аналітиком, а якщо вимагатиме ситуація — знавцем рукопашного бою, вправним водієм, чудовим стрільцем, а також фахівцем високого рівня у галузях інженерної, вибухотехнічної, альпіністської, підводної та медичної підготовки.
Відтак, процес підвищення рівня підготовки в УДО України триває постійно. Два роки як розпочав свою діяльність Інститут УДО України Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Щопівроку весь особовий склад спецслужби складає іспити, причому не лише з фахової підготовки, а й таких дисциплін як право, психологія, медицина. Оцінки, отримані під час іспитів, є підставою для подальшого просування по службі (присвоєння військових звань, призначення на вищі посади). Саме найкращі у навчанні й найдосвідченіші фахівці служать у підрозділах особистої охорони: забезпечують безпеку перших осіб України — Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра.
Крім того, ми вивчаємо іноземний досвід, напрацьовуємо власний. Серед іншого, нашу роботу дуже високо оцінено оргкомітетом Чемпіонату світу з футболу «Євро-2012». УДО України роками проводило на належному рівні охоронні заходи і забезпечувало безпеку лідерів держав із різних країн, у тому числі президентів США, Росії, прем’єр-міністрів Ізраїлю та Великої Британії, лідерів Китаю та інших країн, членів королівських родин, очільників світових релігійних конфесій тощо.
Військовослужбовці постійно виїздять для обміну досвідом та навчання у спеціалізовані тренінгові центри до інших країн.
— В уявленні громадян існувала і досі побутує думка, що люди, які охороняють перших осіб держави, мають якийсь особливий статус соціального забезпечення. Що ви можете сказати з цього приводу?
— Наші співробітники забезпечуються на тому само рівні, що й військовослужбовці Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів України. На УДО України поширюються закони про військову службу, про соціальний захист військовослужбовців.
Ми не займаємося комерцією. Не заробляємо гроші, охороняючи зірок шоу-бізнесу та кіно, керівників банків і фінансово-промислових груп. УДО України фінансується з видатків державного бюджету. Відтак — плануємо, розраховуємо й здійснюємо свою діяльність у межах тих коштів, які виділяються нам скарбницею. Щоб за наш рахунок не урізали асигнувань іншим бюджетникам та виплати у соціальній сфері.
— Дякую за розмову. Успіхів вам і всім співробітникам спецслужби.
— Спасибі. Дозвольте й мені, користуючись нагодою, побажати всім людям, кожній родині добра, миру і щастя.
Записав розмову Віктор ЛЕЛЕКА.