Фракція «УДАР» підготувала план своїх подальших дій у Верховній Раді, який складається з п’яти пунктів. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко на вчорашній прес-конференції заявив, що найголовнішим завданням є побороти практику «піанізму» в парламенті — коли депутати голосують чужими картками.

Депутати від «УДАРу» також мають намір звернутися до Конституційного Суду України для визнання не особистого голосування неконституційним. Окрім того, повідомив В. Кличко, «УДАР» ініціює розгляд легітимності голосувань у парламенті профільними комітетами, ініціюючи проведення відкритих слухань з цього питання у Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, який очолює представник цієї фракції Віктор Чумак. А з початку наступної сесії парламенту «УДАР» контролюватиме письмову реєстрацію народних депутатів перед кожним пленарним засіданням, вимагатиме від глави парламенту оголошувати відсутніх депутатів і блокувати їхні картки та ввести в дію систему для голосування «Рада—3» з сенсорною кнопкою. Якщо ж ці вимоги не буде виконано, опозиція разом повинна висловити політичну недовіру главі парламенту, — вважає Віталій Кличко. «Ми повинні зробити все, щоб не порушувався Регламент і Конституція виконувалася», — сказав він. Утім, до застосування фізичної сили задля виконання своїх вимог лідер «УДАРу» не закликає і демонструвати свої спортивні здібності у Верховній Раді не збирається.

— У нас є всі підстави добитися персонального голосування. Як показала практика, фізичне протистояння не дає результатів. Ми в силах не фізично довести свою позицію до логічного кінця, а своїми діями, — сказав В. Кличко.

Депутатами від фракції уже внесено на розгляд парламенту понад 100 проектів законів і постанов. Найрезонансніші з них — законопроекти про нарахування пенсій для президента, міністрів, депутатів та інших високопосадовців на загальних підставах, як для звичайних громадян, про скасування депутатських пільг і привілей, зокрема, надання квартир у Києві, спецмедобслуговування та пожиттєвого утримання, про зменшення податкового навантаження для підприємців — скорочення удвічі розміру єдиного соціального внеску, а також про призначення виборів міського голови у Києві, проведення цих виборів у два тури та заборону суміщати посади градоначальника та голови міськдержадміністрації. 

А ось щодо своєї подальшої спортивної кар’єри — продовжувати виходити на ринг чи зосередитися виключно на політичній діяльності — Віталій Кличко ще не визначився: «Кличко виходитиме на ринг. Може, обидва Клички, може, лише один — молодший. На сьогодні не готовий дати відповідь».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.