«Уночі з території нафтопереробного комплексу «Галичина» вивозять металобрухт. На заводі демонтують та вирізають обладнання». З проханням допомогти відновити роботу підприємства, яке колись давало до 20 відсотків надходжень в економіку Львівщини, до народного депутата України Ігоря Васюника (на знімку) звернулися жителі міста Дрогобича.
— Найближчим часом ми внесемо це питання на обговорення міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина», — розповів у інтерв’ю «Голосу України» Ігор Васюник. 2012 рік став знаковою подією в нафтопереробній галузі: зупинився НПК «Галичина» у Дрогобичі. Збудований 1859 року і пізніше реформований завод працював навіть у роки німецької окупації.
Згідно з даними Державної служби статистики в 2009 році в Україні перероблялося 11,5 мільйона тонн сировини на рік. 2012-го цей показник становить уже близько 4,5 мільйона тонн — відбувається відчутне падіння.
Народний депутат вважає, що замість вітчизняних нафтопродуктів ринок заповнюють імпортом. За останні три роки частка імпорту зросла з 39% до 76% у 2012 році. Для порівняння: 2006-го частка імпорту становила 22%, а перероблялося близько 14,5 мільйона тонн нафти щорічно.
— Сьогодні пересічний українець змушений на АЗС купувати не вітчизняний, а імпортний бензин, — каже Ігор Васюник. — Постає риторичне запитання, хто на цьому заробляє? Якщо європейського рівня життя з цією корумпованою владою українцям ще довго доведеться чекати, то європейські ціни на пальне ми вже отримали.
На думку народного депутата, нинішній уряд або веде планове знищення української нафтопереробної галузі, або із заплющеними очима спостерігає за негативними тенденціями у цьому секторі економіки.
Львівська область.
ФАКТ 
 
До 1991 року потужності вітчизняних заводів із переробки нафти становили понад 50 мільйонів тонн сировини на рік. Для порівняння: це більше, ніж усі НПЗ країн Варшавського договору разом взяті.
Нафтопродуктами забезпечувалася не тільки Україна, а й значна європейська частина Росії та Білорусії.