«Туристичну базу захопили рейдери», — такі повідомлення з’явилися в деяких електронних ЗМІ. Що ж насправді відбувається на популярному гірськолижному курорті «Захар Беркут», що у Волосянці, звісно, хвилює любителів зимового відпочинку.

Знайомство з «рейдерами»
До Славського добралися із першими сутінками, а звідти до Волосянки — ще три кілометри. На під’їзді зустріли два мікроавтобуси із львівським «Беркутом», — спеціальним міліцейським підрозділом, що поспішав до гірськолижного комплексу «Захар Беркут».
Повернули до підйомника і без перешкод минаємо сторожку. Ідемо до готелю. Біля дверей — кілька охоронців, серед яких — троє в міліцейській формі.
Генеральний директор ТОВ «Октант» Володимир Савицький пояснює причину неспокою:
— Чекаємо несподіваних гостей. За нашою інформацією, сьогодні мали зробити спробу захопити комплекс. Тому зранку викликали міліцію. Зі Львова їде «Беркут».
— Чому не працюєте?
— На жаль, канатні дороги виведені з ладу, хтось з попередників прихопив із собою блоки управління. Але сподіваюся, що найближчими днями все запрацює, і туристи зможуть насолоджуватися відпочинком у Карпатах.
— З’явилися інформація, що базу захопили рейдери. Ви — рейдер?
— Жодного відношення до рейдерства не маю. Рейдерське захоплення було здійснено у березні 2009 року під керівництвом одного із співзасновників ТОВ «Октант» Ореста Шийка. Його мета — передача нікчемним правочином в оренду майна ТОВ «Октант» та доведення його до банкрутства.
— Справа розглядалася в суді. Який остаточний вердикт?
— Я — генеральний директор ТОВ «Октант», якому належить база «Захар Беркут», приступив до виконання своїх обов’язків. Тривала тяганина пояснюється прогалинами у вітчизняному законодавстві. Ми тримаємо ситуацію під контролем і робимо все, щоб відновити роботу комплексу. Завтра прибувають фахівці з Харкова, які проектували витяги на базі «Захар Беркут», і найближчими днями все запрацює. Остаточне рішення господарського суду та виписка з Єдиного державного реєстру свідчать, що я є законним керівником ТОВ «Октант».
...А конкуренти — задоволені
«Спокій на базі оманливий, — продовжує наш співрозмовник. — Поряд розмістилася охоронна структура «Аутпост», яка донедавна охороняла базу «Захар Беркут» на замовлення незаконного орендаря. Ці хлопці не збираються залишати свої вагончики».
Як пояснив «Голосу України» Володимир Савицький, частка у власників однакова — по 50%. Ніхто не має більшості, щоб приймати кардинальні рішення. Вихід може бути лише один: якась зі сторін продає свою частку, і на тому суперечки закінчаться.
— Що зможете запропонувати туристам після відновлення роботи витягів?
— Підприємство створили з метою будівництва та експлуатації туристичного комплексу «Захар Беркут». База задумана для активного відпочинку в зимовий та літній періоди. Готельний комплекс вміщує до 80 осіб. У час пік нашими витягами користувалися до тисячі лижників.
— Що очікує комплекс у перспективі?
— У нас багато можливостей для подальшого розвитку. Наприклад, можна розширювати мережу канатних доріг і трас.
— Як сприйняла місцева влада зміни на туристичній базі?
— Із розумінням. Я вже поінформував голову Львівської обласної ради Петра Колодія та керівництво Сколівського району про останні події. Сподіваюсь, нам вже ніхто не заважатиме.
...Залишаємо базу «Захар Беркут». Представників орендаря у Волосянці ми не розшукали. Навколо — безлюдно. Туристи тягнуться до сусідніх гірськолижних комплексів, які у пік сезону позбулися серйозного конкурента.
База «Захар Беркут» розташована на горі Зворець, що входить до гірського масиву Високий Верх. За сім років існування вона прийняла десятки тисяч туристів, які знаходять тут для себе траси будь-якого рівня складності. Перепад висот на схилах — 552 метри. Траси пролягають у мальовничій лісовій місцевості.
На горі розташовані три бугельні витяги довжиною від 700 до 800 метрів. Є тут і парнокрісельна підвісна канатна дорога завдовжки 2800 метрів. База у пік сезону настільки популярна, що інколи доводиться стояти в черзі до підйомника близько 30 хвилин. І влітку туристів тут не бракує.
Замість коментаря
«Хлопці, скільки можна годувати суддів, прокурорів, адвокатів, міліціонерів, охоронців? Ви вже кілька років даєте їм роботу і заробіток», — так прокоментував останні події на базі «Захар Беркут» один із гірськолижників. До почутого, справді, нічого додати.
Наступного дня після нашого від’їзду комплекс знову запрацював. Минулої неділі лижники вже спускалися з гори Зворець.
 
Львівська область.
На знімку: такий вигляд має канатна дорога на вершину гірськолижного комплексу влітку.
Фото автора.