12 січня, у день народження Сергія Корольова, в Житомирі відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника головному конструктору космічних систем. Серед гостей — учасниця першого жіночого загону космонавтів, кандидат технічних наук Валентина Пономарьова. Півстоліття тому, в червні 1963 року, вона могла стати першою в світі жінкою, яка побувала у космосі. Але вибір тоді був на користь Валентини Терешкової.

 

Під час прес-конференції, яка відбулася в Житомирському музеї космонавтики імені Сергія Корольова, Валентина Леонідівна розповіла про свої враження від спілкування зі знаменитим академіком. Особливо наголосила на тому, що лейтмотив професійної діяльності Сергія Корольова був у гарантуванні безпеки польоту та успішного повернення космонавтів на Землю. Була у нього і мрія — політ на Марс. І за його участі навіть почалася розробка надважкої ракети. Але невдовзі про це й мови не стало.

Валентина Пономарьова подарувала музею космонавтики книги, що видаються в Інституті історії природознавства і техніки імені Сергія Вавілова, презентувала власний доробок — «Женское лицо космоса».

Житомир.

На знімку: Валентина Пономарьова і радник голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.