Президент відомої київської корпорації загинув у херсонському СІЗО після дворічного перебування в камері
 
11 січня нинішнього року суд Суворовського району Херсона мав винести вирок президенту київської «Корпорації з поводження з небезпечними відходами» Олегу Машкіну, якого звинувачували в шахрайстві в особливо великих розмірах та участі в привласненні близько 800 тисяч гривень, виділених з держбюджету на вивезення з території Херсонщини та подальшу утилізацію великої партії отрутохімікатів. Але за дві доби до судового засідання 51-річного бізнесмена знайшли в зашморзі, закріпленому просто на ліжку медичного блоку в слідчому ізоляторі обласного центру.
Серед херсонців миттєво розповсюдилися чутки про те, що підсудний не сам вкоротив собі віку, а йому допомогли, щоб той не назвав прізвища місцевих урядників, які могли бути з ним в частці. Та й загалом обставини суїциду виглядають дивно. По-перше, у СІЗО мають відбирати ремені та шнурки від взуття саме для того, щоб перешкодити спробі самогубства, а в президента корпорації той шнурок звідкись узявся. По-друге, окрім Олега Машкіна в «медичній» камері знаходилося ще одинадцять осіб, але чомусь жоден із них не помітив, як на сусідньому ліжку співкамерник скручує зашморг і не почув підозрілих звуків.
Утім, у співробітників пенітенціарного відомства Херсонщини на це готові пояснення. Як вони стверджують, шнурок загиблий витяг зі своїх спортивних штанів — забирати його не було сенсу, оскільки тоді штани арештантові довелося б постійно підтримувати руками. Перед суїцидом президент корпорації повісив на ліжко рушник, частково відгородившись від сусідів, і начебто саме тому акт суїциду пройшов для них непомітним.
— Ми не робили жодних висновків і не коментували ситуацію доти, доки не завершилася судово-медична експертиза. Але тепер маємо її висновки, які підтверджують: загибель арештованого в слідчому ізоляторі поза всяким сумнівом була самогубством, а не вбивством, — наголошує начальник обласного управління Державної пенітенціарної служби України, генерал-майор Володимир Пінькас.
Тим не менше, питань залишається багато. Передусім, про те, що за даними УДПСУ, київського бізнесмена тримали в СІЗО ще з лютого 2010 року, і він за цей час написав понад 1200 (!) скарг та звернень, вимагаючи зміни запобіжного заходу з арешту на підписку про невиїзд. Але слідчі обласного управління СБУ, яке вело його справу, та судді в задоволенні клопотань щоразу відмовляли. Чому? У регіональному підрозділі спецслужби з коментарями не поспішають.
Херсон.