Тривога за свій чи орендований наділ небезпідставна, адже є ще чимало власників старих державних актів без присвоєних кадастрових номерів
Керівник агропідприємства Василь Боднарчук із села Чернятин, що на Івано-Франківщині, на запитання, як сприйняв відкриття доступу до кадастрової карти, відповів: справа це, звичайно, потрібна, але, очевидно, поспішна. Мовляв, не всі документи на землю (йдеться про державні акти старого зразка) мають кадастрові номери, тож ділянки ці не можуть бути внесені на карту. А це вже — проблема, яку чимдуж треба вирішувати селянам, звертаючись до місцевих відділів держземагентства та проектних організацій.
Про гектари багато говорять, а коштів на впорядкування не виділяють
Чернятинський сільський голова Марія Хома підтвердила, що власники землі повинні самі простежити, чи мають державні акти нового зразка із присвоєнням кадастрового номера. Хоч, зізналася, в селі є чимало стареньких людей, які й не відають цього. Тож у неділю провели сільський схід, щоб роз’яснити нове в законодавстві, а також обговорити ще низку земельних питань. Скажімо, держземагентство пропонує провести інвентаризацію земель на територіях сільських рад, тобто виготовити документацію на розмежування земель комунальної та державної власності. На це кошти не виділяють, а сільський бюджет такий обрізаний, що грошей ледь-ледь вистачає на оплату енергоносіїв та зарплату. Крім того, є проблема із вилученням ділянок, які не використовують за призначенням. Скажімо, є масиви, що заростають бур’янами, а селяни, чиї там наділи, не погоджуються ні на здачу в оренду свого паю, ні на його заміну рівноцінною ділянкою, але десь скраю площі. Сільська влада намагається улагоджувати такі питання полюбовно, мирно, адже не вилучиш ділянку у людей, які не мають коштів на її обробіток.
Сам собі контролер...
— Про відкриття доступу до публічної кадастрової карти знали завчасно, — розповів начальник Городенківського райвідділу держземагентства Михайло Федишин. — Й усі державні акти, на які була готова документація, видали до нового року. Таких нині зареєстровано по району 62 тисячі.
Створенню кадастрової карти передувало проведення аерофотозйомки всієї території, тож фахівці землевпорядної служби отримали новітній картографічний шар в електронному вигляді. Відділ укомплектовано спеціальним комп’ютерним та серверним обладнанням, проведено спеціальні захищені канали зв’язку і високошвидкісний Інтернет. Передбачено основний та резервний центри обробки даних, які можуть зберігати величезний обсяг інформації, відповідне програмне забезпечення із реєстрації земельних ділянок. Кожен мешканець району нині може сам зайти на відповідний сайт, чи підійти до спеціалістів райвідділу Держземагентства (нам розширено штат) і за кадастровим номером своєї ділянки дізнатися, чи занесена його земля на публічну карту. Хоч треба зауважити, що в базі даних нашої служби є відомості про всю землю в районі, та до електронного реєстру внесено лише половину з них. Решта, зареєстрованих нещодавно, — в процесі обробки.
Стикаємося з різними ситуаціями. Скажімо, мешканка села Стрільча Василина Ленюк ще в травні минулого року заплатила проектантам за процедуру виготовлення державного акта на присадибну ділянку, а лише в жовтні отримала на руки документи для узгодження межових питань. Проте сусіди приїхали із заробітків додому аж на Різдво і лише тоді підписали їх. Нині жінка звернулася до нас уже щодо отримання документа, а наша служба вже не має таких повноважень. 
Наразі не виникало проблем із тим, щоб двоє людей претендувало (згідно із документами) на одну і ту саму ділянку, але від цього ніхто не застрахований. Адже на карті можуть бути й помилки: працівники проектних організацій могли ненавмисне чи й свідомо «залізти» на сусідську землю.
Втім, кадастрову карту оприлюднено. Тепер кожен має подбати про своє майно сам. Фахівці нашої служби, за потреби, допоможуть перевірити чи уточнити межі.
 
Івано-Франківська область.