Принаймні, так стверджує голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко.
Як уже повідомляла наша газета, з нового року в Інтернеті відкрито доступ до публічної кадастрової карти України. Минулого тижня автоматизовану систему відомостей про земельні ділянки презентували в Кабміні. Як пояснили розробники, згодом вона міститиме інформацію про всі землі, які є в країні. А поки що триває процес наповнення цієї електронної бази. Але вже нині кожний користувач комп’ютера може ознайомитися з розташуванням свого наділу за адресою http://map. dazru. gov. ua/kadastrova-karta.
— Якщо раніше, — повідав керівник Держземагентства, — усе робилося на папері й зберігалося в приміщеннях — завалені кімнати були в районних управліннях земельних ресурсів — перевірити якість і виміри було неможливо. Усе від стовпа, від ліхтаря ліпили. Ми взяли все це, відсканували й звели в єдину базу. Десь усе добре, десь не дуже...
За словами Сергія Тимченка, загальнодоступною стала інформація про межі й розміри багатьох ділянок, форму власності й цільове призначення, також там зазначено кадастровий номер тих наділів, яким його присвоєно.
При цьому в Держземагентстві зазначають, що особистої інформації про власників чи орендарів землі у відкритому доступі немає, оскільки це суперечить закону про захист персональних даних.
Водночас Сергій Тимченко заявив, що має намір вийти з ініціативою, щоб закон про захист персональних даних у цьому випадку не діяв:
— Я підтримую ту думку, яка є в багатьох країнах, коли громадяни мають право знати не тільки кадастровий номер ділянки, межі й цільове призначення, а й кому ця ділянка належить. Гадаю, без проблем мені вдасться протягнути й пояснити депутатам закон, коли хоча б по державних об’єктах буде це написано.
Однак, схоже, формування повноцінної електронної бази виявиться непростим. Адже 6—7 мільйонів приватизованих ділянок досі не мають кадастрових номерів — на початковому етапі державні акти взагалі видавали без них. Наявності кадастрових номерів старі бланки просто не передбачали. Свого часу власники ділянок, щоб отримати заповітний документ, який засвідчує власність, часто віддавали за держакт останні гроші. А тепер виходить, що ці громадяни без кадастрового номера ні продати, ні подарувати свою ділянку не можуть.
Генеральний директор держпідприємства «Центр державного земельного кадастру» Андрій Тарнопольський (на знімку) запевнив:
— Люди не повинні хвилюватися. Їхні державні акти старого зразка залишаються дійсними. А кадастрові номери присвоюватимуть за фактом звернення цих громадян.
На презентації побувала Галина КВІТКА.
Фото автора.