Наша газета 28 грудня і 10 січня розповідала про громадську організацію «Реабілітаційний центр» у  Ковелі, яка опікується дітьми, молоддю та дорослими з обмеженими фізичними можливостями. Зокрема, повідомлялося про запланований на 11 січня благодійний аукціон «Крок за кроком до здійснення мрій». Зібрані на ньому кошти підуть на придбання спеціалізованого автобуса. Місцем проведення аукціону став Палац учнівської молоді міста залізничників.

На святкове благодійне дійство «Різдвяні зустрічі» прибув майже за годину до початку. Часу досить не лише, щоб оглянути виготовлені дітьми вироби декоративно-вжиткової творчості, а й поспілкуватися з організатором і беззмінним керівником «Реабілітаційного центру» Наталією Славіковою. Наталія Василівна п’ятнадцять років тому зібрала довкола себе групу таких, як і вона, батьків, щоб разом опікуватися дітьми, котрі народилися з певними фізичними вадами.

Центром реалізовані проекти:

- гурток «Творче коло»;

- бібліотека спеціальної літератури для батьків;

- ігротека;

- стінгазета «Вісник центру»;

- WEB-сайт громадської організації «Реабілітаційний центр»;

- пункт інформаційної підтримки людей, прикутих до інвалідного візка;

- виставки робіт декоративно-прикладного мистецтва;

- спортивний зал;

- «Школа матері» — семінари, лекції, бесіди.

— У 1995 році, коли лише розпочинали свою справу, нас було всього сім родин, — пригадує Наталія Славікова. — Наші діти були обмежені фізично. Зазвичай такі діти сидять вдома, соромляться бути на людях. Ми по черзі зустрічалися то в одних на квартирі, то в інших. Так спілкувалися. Потім вирішили їздити на лікування невеликими групами, бо дитину саму не залишиш, коли потрібно кудись відлучитися. На якісь міські заходи чи просто в кіно також ходили разом. Відтоді все і почалося. Переконалися, що йдемо правильним шляхом, адже перебування у чотирьох стінах вганяє людину в депресію. Зараз у нас на обліку 65 родин, а три роки тому отримали гарне приміщення — крило дитячого садочка. Один зал облаштували тренажерами, в другому наші діти спілкуються в години дозвілля, обговорюють свої плани, складають програми різних заходів. Там є столи, стільці, комп’ютер, телевізор, DVD... Третій — найголовніший і найулюбленіший наш зал, це майстерня, де завжди панує творчий хаос, де народжуються гарні завершені речі. Сьогодні ці виставкові роботи, які було виконано там, представлено на аукціоні.

До початку свята мені пощастило поговорити з іще однією людиною, яка відіграє важливу роль у діяльності «Реабілітаційного центру». Це місцевий бізнесмен і давній друг нашої редакції Юрій Шлюєв. Саме він свого часу порадив Наталії Славіковій крок за кроком йти до здійснення мрії — придбання спеціалізованого автобуса для дітей з обмеженими фізичними можливостями, не раз підтримував центр коштами і матеріалами. Ось і цього разу Юрій Миколайович взяв активну участь в аукціоні, придбавши кілька виставлених на ньому виробів. Більше того, зробив хороший почин, купивши виготовлену із цукерок новорічну ялинку. Проте, не будемо випереджати події...

А саме дійство відбулося за підтримки міського голови Ковеля Олега Кіндера, дирекції Палацу учнівської молоді та Народного дитячого художнього колективу «Барвінок».

Ліцитатор Вікторія Савук розпочинає торги. На продаж виставляється лот за лотом. Ціна на кожен зростає в кілька разів. Зал зустрічає нові, більш високі, пропозиції оплесками. В перервах між торгами виступають юні танцюристи з «Барвінку» та співаки з міської гімназії. Якось непомітно минули майже три години дійства. Іменинниками почуваються майстри з «Реабілітаційного центру» Олександр Дудка, Сергій Якимчук, Олена Тарасюк, Олександр Славіков, Валентина Літвінчук, Олександр Максимчук, Ніна Пилипюк та інші. Підстава для цього серйозна: всі виставлені на аукціон вироби вигідно продані. Від їх реалізації у фонд придбання спеціалізованого автобуса надійшло 

17 450 гривень. Тисяча від інформаційного спонсора акції «Голосу України», дві з половиною — від благодійного фонду «Рідна Волинь». І, як запевнила керівник «Реабілітаційного центру» Наталія Славікова, ще кілька ковельських підприємств обіцяли перерахувати кошти. Отже, перший крок до здійснення мрії вже зроблено.

Хотілося б добре слово сказати ковельському підприємцю Миколі (прізвище назвати відмовився), який не лише придбав за високою ціною кілька виробів, а й постійно своїми репліками створював у залі невимушену атмосферу, його колезі Івану Божовському, заступнику міського голови Ігорю Прокопіву, секретарю міської ради Михайлу Гетьману, Людмилі Філімонюк та іншим активним учасникам торгів. Їх душевне багатство і щедрість допоможуть дітям боротися з тяжкими недугами, підтримають їх та їхніх батьків морально.

До речі, виступаючи після завершення благодійного аукціону, Михайло Гетьман пообіцяв підтримку «Реабілітаційному центру» в придбанні спеціалізованого автобуса. Сподіваємося, що небайдужі до долі хворих дітей люди знайдуться і в інших містах та селах України. Для тих, хто захоче долучитися до цієї благородної справи, публікуємо рахунок «Реабілітаційного центру»:

Рахунок 26004300360404 у ТВБВ №10002/0119 філії — Волинське ОУ АТ «Ощадбанк» МФО 303398

Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 25087545 По додаткову інформацію звертатися по телефонам: (03352) 7-32-23, (050) 69-04-990.

Волинська область.

Наталія Славікова із сином Олександром перед початком аукціону.

Фото автора.