Ранкове засідання 11 січня
 
Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про завершення роботи першої сесії парламенту сьомого скликання. Народні депутати затвердили календарний план проведення другої сесії, яка відкриється п’ятого лютого, а закриється 12 липня. У пленарному режимі депутати працюватимуть
11 тижнів.
А до цього Верховна Рада звільнила Сергія Арбузова з посади голови Національного банку і віддала його портфель Ігорю Соркіну. За відповідні рішення проголосували 237 та 231 депутат відповідно. Опозиція в обох випадках не дала жодного голосу.
Одразу після голосування депутати від опозиції Ірина Геращенко («УДАР») та Олег Тягнибок («Свобода») вкотре наголосили, що, попри вимоги опозиційних фракцій, головуючий не оголосив прізвища відсутніх депутатів, тож їхні картки не заблоковано. У цей час Олександра Кужель («Батьківщина») зайняла місце біля парламентської трибуни. Підтримали свою колегу й інші опозиціонерки. О. Кужель заявила, що депутати-жінки вимагають справедливого ставлення до жіноцтва. У цьому контексті вона наголосила, що обраниці наполягають на присутності Генерального прокурора Віктора Пшонки у сесійній залі і його звіті про порушення прав жінок в Україні. Крім того, зустрічі жінок-парламентаріїв з лідером опозиції Юлією Тимошенко. «Це є виконання закону, і цього нам ніхто не може заборонити», — наголосила вона. А також — зняти камери спостереження за Ю. Тимошенко, замінити чоловіків-охоронців на жінок та дозволити Ю. Луценку оперуватися в незалежній клініці «Оберіг». «Це наші п’ять вимог. І якщо вони не будуть виконані, то ми влаштуємо такий жіночий бунт, що всі згадають, з чого починається Україна — з жіноцтва», — констатувала вона. 
Обурення опозиції викликали й зафіксовані нею факти неособистого голосування депутатів під час кадрових призначень. А також заяви новообраного голови НБУ про стабільність національної валюти. «У жовтні країна втратила 1,5 млрд. валютних запасів. У листопаді — 1,5 млрд., у грудні — 1 млрд. Це свідчить лише про одне — в країні відбувається повзуча і прихована девальвація гривні», — наголосив Павло Розенко («УДАР»). 
У свою чергу, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що у разі виявлення фактів неособистого голосування за призначення І. Соркіна  (на знімку) на посаду голови НБУ — опозиція створюватиме слідчу комісію з питання незаконного призначення глави Нацбанку. 
Потому сесія за скороченою процедурою обговорила проект постанови про заяву Верховної Ради «Про підтримку курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу». Доповідаючи свій проект, Арсеній Яценюк зауважив: «Європейська інтеграція — це не просто декларація. Це те, чого очікують мільйони українців. У першу чергу, це безвізовий режим для наших співвітчизників та економічне зростання, яке вкрай потрібне нашій країні. Україна не піде в минуле, яке є Радянський Союз під назвою Митний союз. Україна піде в майбутнє». Сергій Тігіпко (Партія регіонів) заявив, що їхня фракція не підтримуватиме запропонований документ. Депутат повідомив також, що підготував власний проект, який не є заполітизованим, як опозиційний. Свій варіант представив і позафракційний Петро Порошенко. Врешті депутати підтримали пропозицію профільного комітету і відправили всі проекти постанов на повторне перше читання. На їх основі комітет має підготувати один узгоджений документ, який парламентарії розглянуть на першому пленарному засіданні другої сесії. 
Проект закону, який передбачав декриміналізацію статей, за якими засуджено Ю. Тимошенко, про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів з метою забезпечення міжнародно-правових зобов’язань України, підготовлений Віктором Швецем депутати відхилили («за» — 161). 
Питання ратифікації сесія розглядала без представників опозиції, більшість яких залишила сесійну залу після того, як табло системи «Рада» висвітило результати голосування за декриміналізацію статей Кримінального кодексу.
Депутати, зокрема, ухвалили Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовано об’єкти Чорноморського флоту РФ на території України. І хоча, за словами Нестора Шуфрича, тут йшлося не про Чорноморський флот, а лише про діяльність рятувальників і захист життя людей, під час розгляду цього питання сталася бійка між депутатом-опозиціонером та регіоналом, яких оперативно розняли решта обранців. Саму ж угоду сесія змогла ратифікувати лише з другої спроби (228 «за»). Після розгляду питань ратифікації Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про закриття першої сесії сьомого скликання. На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив про створення низки міжфракційних депутатських об’єднань — «Одеса» (голова Сергій Ківалов), «За єдину помісну православну церкву» (голова Олег Медуниця), «Вінниччина» (голова Григорій Заболотний), «Ветерани Афганістану та Чорнобиля за майбутнє» (голова Сергій Куніцин). Крім того, головуючий повідомив, що на депутата від фракції «УДАР» Володимира Курінного 10 січня о 8 годині вечора скоїли напад двоє невідомих. Глава парламенту з цього приводу мав розмову із міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, який триматиме це питання на особистому контролі. 
Із днем народження цього дня вітали Олександра Біловола.
Юрій Мірошниченко.
 
Ігор Мірошниченко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.