Голова Верховної Ради України Володимир Рибак сподівається, що проведення у минулому році парламентських виборів в Україні та США надасть додаткові можливості для інтенсифікації взаємодії між Верховною Радою та Конгресом США.

«Ми приділяємо важливу роль українсько-американській міжпарламентській співпраці для подальшого зміцнення відносин стратегічного партнерства між нашими країнами», — заявив В. Рибак під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Теффтом у п’ятницю (на знімку).
В. Рибак повідомив, що у лютому у Верховній Раді України планується сформувати депутатську групу з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки, висловивши сподівання, що вона буде однією із найчисельніших. На сьогодні бажання стати членами цієї групи виявили майже 60 депутатів, сказав Голова Верховної Ради.
Керівник парламенту зазначив, що у 2013 році керівництво нашої держави вважає за необхідне зосередити увагу на співпраці з ряду питань, які становлять виклики та загрози як для України, так і для США. Серед них В. Рибак назвав взаємодію з питань енергетичної безпеки, зміцнення режимів нерозповсюдження зброї масового знищення, здійснення координованих спільних кроків з подолання наслідків світової економічної рецесії. «Ці питання наповнюють порядок денний наших двосторонніх відносин на 2013 рік», — сказав він.
Голова Верховної Ради також заявив, що Україна розглядає цьогорічне головування в ОБСЄ як реальну можливість зробити свій внесок у зміцнення безпеки і стабільності в регіоні. «Україна перебуває в центрі загальноєвропейських процесів, і як позаблокова держава може відігравати конструктивну об’єднуючу роль у безпековому діалозі, який відбувається на платформі ОБСЄ», — наголосив він.
В. Рибак також зазначив, що Україна вітає вихід таких провідних американських компаній, як «Шеврон» та «ЕксонМобіл» на вітчизняний енергетичний ринок, та готова розвивати співпрацю у сфері передових енергетичних технологій, зокрема, пов’язаних з видобутком сланцевого газу.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.