У велетенській макітрі, встановленій неподалік головної ялинки Тернополя на Театральному майдані, у третій день Різдвяних свят розмішали заздалегідь зварену пшеницю, натертий мак, запарені родзинки, потовчені горіхи, мед... Готували головну різдвяну страву дванадцять господинь. Допомагав їм і голова облдержадміністрації Валентин Хоптян, з ініціативи якого відбувся перший в обласному центрі фестиваль різдвяної куті. Тернопільська кутя одразу потягнула на рекорд: всього зварили 1300 літрів смачної страви, на виготовлення якої пішло 300 кг пшениці, по 50 кг меду, маку, горіхів, по 30 кг цукру і родзинок. Факт встановлення рекорду в категорії «Кулінарія. Розміри» зафіксувала представник Книги рекордів України співачка Уляна Воробей, про що й вручила сертифікат керівнику області.

Кутею й гарячим узваром пригощали усіх охочих, а їх на майдані зібралося кілька тисяч. Можна було скуштувати різні види куті, адже кожен район мав свою ятку. Пригощали також пампушками, салом, шинкою, рибою, запеченими індиками, гусками, поросятами... А оскільки було досить зимно, то грілися глінтвейном, медовухою та іншими фірмовими напоями. Усе, як любить висловлюватися молодь, — «на шару».
А для душі — виступи колядників, вертепів, віншувальників з усієї області. Свято різдвяної куті у Тернополі обіцяють зробити традиційним.
Фото автора.
Рекордна кутя смакувала усім.