Скасовано обмеження в карантинних зонах африканської чуми свиней
Державною службою ветеринарної медицини в Запорізькій області офіційно оприлюднено рішення, що з 26 грудня повністю знято обмеження в карантинних зонах, пов’язаних з африканською чумою свиней. Сталося це через 40 днів після того, як із 10-кілометрової зони було вивезено на переробку останню тварину зі всього кількатисячного свинопоголів’я, яке тут було на час виявлення вірусу АЧС. Нагадаємо, що поголів’я у селі Комишуватці Приморського району (а саме тут було виявлено вірус у загиблої наприкінці липня свині) утилізовано шляхом спалення у перші ж дні після початку карантинних заходів. Щодо інших населених пунктів (а таких у 10-кілометровій зоні ще шість — разом із райцентром Приморськом), то тут справи затримувалися через відсутність фінансування.
Однак відомча інструкція в таких випадках невблаганна: у 150-кілометровій зоні заборонено продаж свинини, а в 10-кілометровій вирощування тварин. І не лише на час карантину, а й протягом ще 40 діб після повної термічної переробки усіх свиней у проблемній зоні. За цей час відбувалися сільські збори, мітинги протесту під стінами Приморської райдержадміністрації і навіть біля ринків Мелітополя. Зрештою гроші на компенсації знайшлися, а процес переробки завершився у листопаді.
І ось нарешті надійшло повідомлення про повне зняття карантину. Віднині селяни 10-кілометрової зони можуть знову взятися за свинарство (у Комишуватці це станеться не раніше серпня нинішнього року), а на ринках найближчих міст — Бердянська і Мелітополя почнуть легально торгувати свининою. До цього, зокрема у Мелітополі, заборони просто загнали торгівлю в тінь. І ще невідомо, що було страшніше: легальна торгівля, але під контролем лікарів, чи нелегальна — абсолютно без контролю. Щодо цифр, то як повідомив «Голосу України» заступник міського голови Приморська Костянтин Гогунський, всього у місті та підпорядкованих двох селах, Підспір’ї та Набережному, було перероблено на консерви (ТОВ «Бердянські ковбаси») 1029 тварин. Цю продукцію закупив Держрезерв...
Власники «п’ятачків» тут отримали 945 тисяч гривень компенсації. Ще 571 тварину після ретельної перевірки лікарями забили, так би мовити, для внутрішнього споживання. У цьому випадку компенсацію не виплачували. 669 тварин виявилося некондиційними, і їх було перероблено (утилізовано) на Токмацькому державному ветеринарно-санітарному заводі. Компенсації ж тут становили 333 тисячі гривень.
Всього сума компенсацій у Приморському районі (із врахуванням ще трьох сіл, що адміністративно не входять до міста Приморська, — Преслава, Банівки і Борисівки), сягнула понад три мільйони гривень.