На першому засіданні Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Володимир Рибак привітав депутатів із керівними посадами, які вони посіли в комітетах, представив їх і побажав плідної роботи на благо розбудови держави. Глава парламенту закликав якнайшвидше визначитися щодо кандидатур до офіційних делегацій Верховної Ради у міжнародних та міжпарламентських структурах — ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА СНД та інших. Така нагальність пов’язана з тим, що уже 21 січня розпочинає роботу перша частина сесії ПАРЄ, а вірчі грамоти членів української парламентської делегації мають бути вручені президенту ПАРЄ не пізніш як 14 січня. 
Окрім того, глава парламенту висловився за те, що парламентські слухання доцільно проводити лише з глобальних питань, а з інших слухання мають проводитися безпосередньо у комітетах, із залученням представників органів державної влади, науковців, експертів та телетрансляцією.
Нинішнього пленарного тижня парламент працюватиме у пленарному режимі два дні. Упродовж двох пленарних засідань 10—11 січня Верховна Рада України планує розглянути 22 питання. Однак це є лише орієнтовним переліком.
Як ідеться у розкладі засідань парламенту 10 січня, депутати розглянуть проект постанови про звільнення Сергія Арбузова з посади Голови Національного банку України, питання ратифікації, проект змін до закону «Про охорону праці» з пропозиціями Президента, а також проекти постанов про призначення позачергових виборів, про перейменування двох населених пунктів на Київщині та Харківщині, та про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради сьомого скликання.
У п’ятницю, 11 січня, заплановано провести годину запитань до уряду, потім депутати планують повторно розглянути із пропозиціями Президента проекти законів «Про розвиток виробництва та споживання біологічних палив», «Про внесення змін до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про внесення змін до статті 3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо регулювання закупівельних цін на молоко, «Про внесення змін до законів «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій».
Цього пленарного тижня депутати також планують включити до порядку денного і розглянути проект закону про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі України в Операції ООН у Кот-д’Івуарі, проект постанови про відзначення 150-річчя з дня написання Державного гімну України, проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства соціальної політики України.
11 січня перша сесія Верховної Ради сьомого скликання завершить свою роботу.
Партія регіонів, за словами О. Єфремова, ініціює внести до порядку денного законопроекти про обмеження втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання, про внесення змін до Митного кодексу щодо звільнення від оподаткування товарів, які ввозяться у рамках проектів і програм міжнародної технічної допомоги, законопроекти щодо цінних паперів, зміни до закону про Кабінет Міністрів у зв’язку зі зміною структури уряду та інші.
Заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук запропонував під час години запитань до уряду заслухати очільників соціально-економічного блоку — першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, міністра фінансів, соціальної політики щодо планів виходу з соціально-економічної ситуації, яка склалася в України на сьогодні.
Фракція КПУ у Верховній Раді закликала насамперед розглянути законопроекти, пов’язані з розвитком економіки та наповнення бюджету. «Такого мізерного бюджету, який прийняли на 2013 рік, упродовж останніх 10 років не було», — сказав А. Мартинюк.
Об’єднана опозиція «Батьківщина» виступила з вимогою запросити на найближче пленарне засідання Генерального прокурора України та керівника пенітенціарної служби, щоб поінформувати про умови утримання екс-прем’єра Юлії Тимошенко у зв’язку з її акцією непокори. Про це заявив заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Сас.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок закликав ухвалити постанову щодо включення системи голосування «Рада-3».
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко підкреслив, що глава держави звертає особливу увагу на роль Верховної Ради в умовах світової кризи та необхідність проведення низки соціально-економічних питань. У цьому контексті глава держави пропонує парламенту розглянути законопроекти з його пропозиціями, питання ратифікації та кадрові питання.
Глава парламенту Володимир Рибак закликав почути один одного, вкотре наголосивши, що головним майданчиком для узгодження всіх питань мають бути парламентські комітети.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Факт
На сьогодні у Верховній Раді зареєстровано 333 проекти законів і 56 проектів постанов.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Олександр Єфремов.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Андрій  Іванчук.