Легендарна київська вулиця Андріївський узвіз знову в центрі уваги. 8 січня в будинку №38, де свого часу мешкав Михайло Булгаков з першою дружиною Тетяною Лаппою, двічі спалахувала пожежа. Перша сталася вночі, й для її гасіння пожежників не викликали. Люди, які працюють у цьому будинку, самі впоралися з вогнем. Однак о пів на третю дня в домі знову сталося займання, ліквідовувати яке вже довелося силами професіоналів, бо вогонь перекинувся на нижні поверхи будівлі.
 На місце події за лічені хвилини прибули пожежно-рятувальні підрозділи МНС. Одне відділення пожежників евакуйовувало людей з будівлі, друге — боролося з полум’ям. О 15.21 вогонь загасили. На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих. Якщо не враховувати старовинний будинок, який є, так би мовити, двічі пам’яткою — архітектури та містобудування.
Трохи історії
Біля будинку №38 на Андріївському узвозі завжди зупиняються екскурсоводи. І річ не лише в тому, що тут мешкав всесвітньовідомий письменник Михайло Булгаков, ім’я якого нерозривно пов’язане з узвозом, а через те, що цей дім — яскравий приклад забудови Андріївського. Саме такі будинки, які з’явилися на цій вулиці в першій половині XІX сторіччя, сформували її обличчя. Сьогодні важко уявити узвіз з 5—6-поверховими коробками. Проте, схоже, невдовзі нам доведеться звикати до нового українського Монмартру.
Історико-культурний песимізм по-київськи
Так, орендарі будинку №38 вважають, що причиною пожежі став підпал. Їхню думку поділяє й народний депутат, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Верховної Ради Олександр Бригинець. «Впевнений, що знову кримінальну справу за нищення будинку-пам’ятки не порушать, а слідство доведе, що пожежа відбулася випадково. На жаль, повірити в це буде важко, оскільки занадто часто в Києві історичні будівлі горять для того, щоб розчистити місце для майбутньої забудови», — наголосив О. Бригинець. Він сподівається, що споруді не було завдано непоправної шкоди, її відновлять і ніхто не постраждає.
Водночас, у Головному управлінні Державної інспекції техногенної безпеки у місті Києві «Голосу України» повідомили, що попередня версія пожежі — замикання електричних дротів. Нині у будинку працює комісія, яка протягом десяти днів винесе остаточний вердикт, розповіли нам в управлінні.
№38 чи квартира №50?
Утім, за словами відомого філософа, якби цього займання не сталося, його слід було вигадати. Надто багато ремонтів пережив цей будинок за останні роки й, як видно, не всі вони проводилися з дотриманням норм та правил. Так, під час реконструкції узвозу в будинку №38 замінили покрівлю, після чого, як стверджують орендарі, вона почала текти. Перший поверх взагалі пройшов унікальний шлях — від громадської вбиральні до ресторану, який скоро має відкритися. Перепрофілювання приміщення не минуло безслідно — у результаті будівля вкрилася тріщинами. Хочеться вірити, що дві пожежі — це остання крапля, яка переповнить чашу громадського терпіння й ті органи, які зобов’язані стежити за збереженням у належному стані пам’яток містобудування та архітектури, нарешті візьмуться за виконання своїх безпосередніх обов’язків.
Вл. інф.
Фото Ніколоза ХУЦИЄВА/УНІАН.
Наслідки пожежі в історічній будівлі на Андріївському узвозі, 38.