Хоч, за словами його творця, майстра соломоплетіння Миколи Огородника, він красен не висотою, а життєдайною силою.

 

Уже декілька років поспіль у переддень Різдва Христового на центральній площі Рівного, майдані Незалежності, «господарем» стає дідух — древня українська прикраса, символ добра і добробуту. І кожного разу цей оберіг з’являється завдяки Миколі Огороднику, керманичу ремісничого хутора «Плугаки», що у селі Дермань Здолбунівського району.

Цікаво, що кожен наступний плугаківський дідух щоразу масштабніший від свого попередника. Цьогорічний висотою у 4,2 метра. На виготовлення різдвяного оберегу, який складається з десяти традиційних ярусів і стоїть на трьох ногах, господар із родиною витратив місяць, а ще — майже три копи солом’яного матеріалу: 101 пучок жита, пшениці, вівса, льону та ячменю (на основу витвору) та 350 метрів стрічки (на оздоблення).

Автор оберегу каже, що не ставив за мету створити найбільшого дідуха в Україні, хоч цілком можливо, що й нинішнього року, як і раніше, плугаківський витвір за висотою знову перевершить своїх побратимів.

Унікальним Микола Огородник вважає дідуха також за енергетикою, адже виготовлений він у садибі, якій понад 200 років. Господар «Плугаків» каже, що провів спеціальне дослідження, в результаті якого виявив на території садиби місця, що мають надзвичайно потужну енергетику — так звані місця сили. Саме на одному з таких місць дідух простояв цілу добу після виготовлення і, за словами народного майстра, набрав потужного енергетичного заряду — для людей, щоб вони, перебуваючи біля дідуха, заряджалися життєрадісним оптимізмом.

Рівненської область

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: Микола Огородник творив своє дітище у садибі, якій два століття.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.