Завдання народних депутатів — забезпечити справедливий розподіл коштів державного бюджету між регіонами. Таку точку зору висловив народний депутат від ВО «Свобода» Олег Панькевич, перебуваючи на Львівщині. «Ми контролюватимемо справедливість розподілу, застосовуючи всі свої депутатські повноваження, у тому числі працюючи з міністерствами», — додав він.
«Громада може бути певною, що народні депутати від Львівщини, які пройшли і в мажоритарних округах, і за списками, робитимуть усе для обстоювання інтересів свого краю, — зазначив Олег Панькевич. — Однак питання так званого «лобіювання» — це передусім питання справедливого розподілу коштів державного бюджету. Нині на жителя Львівщини припадає в десятки разів менше трансфертів із держбюджету, ніж на жителя Донецької області. Але й мешканець Донеччини цих грошей не бачить, бо кошторис, як і всі фінансові механізми чинної влади, працює виключно на цю владу та олігархів».
Парламентарій повідомив також, що складено перелік усіх субвенцій, державних програм, централізованих заходів міністерств, кошти яких потенційно можуть бути залучені на Львівщину. І «Свобода» контролюватиме справедливість їх розподілу.
Народний депутат вважає, що самим внесенням змін до закону про державний бюджет питання справедливого розподілу цих надходжень не вирішити. Потрібно змінювати систему влади в Україні і саму владу, переконаний він. Адже бюджет має бути інструментом задоволення потреб громади, інструментом розвитку держави та всіх її територій.
Водночас, як повідомив у коментарі «Голосу України» заступник голови фракції ВО «Свобода» Андрій Мохник, відповідний законопроект нині перебуває на стадії підготовки, тож про його розгляд у сесійній залі цього тижня поки що не йдеться. «Законопроекти мають певний порядок проходження, зокрема, розгляд у комітетах. Якщо до того часу його зареєструють і він буде розглянутий комітетом, то, очевидно, ми його пропонуватимемо на погоджувальній раді (відбудеться сьогодні). Якщо ні, то діятимемо відповідно до процедури — подання, розгляд у комітеті, погоджувальна рада і розгляд у сесійній залі», — зауважив парламентарій.
ДОСЛІВНО
Народний депутат Олег Панькевич:
«Маємо сумний приклад з Євро-2012, коли на Львівщину було спрямовано мільярди з держбюджету, але область не отримала ні додаткових робочих місць, ні збільшення надходжень до місцевих бюджетів, ні вирішення інших нагальних проблем регіону. А все через те, що громаду і органи місцевого самоврядування усунули від участі в розподілі цих коштів».