Фракція політичної партії «УДАР» Віталія Кличка» пропонує парламенту напередодні саміту Україна — ЄС ухвалити заяву на підтримку євроінтеграції. «Ударівці» вже зареєстрували заяву «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень Українського народу та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом».
У заяві пропонується парламенту та уряду України активізувати роботу щодо прискорення підписання Угоди.
Фракція виступає за те, щоб якнайшвидше:
— ухвалити Виборчий кодекс, для розробки якого створити спеціальну комісію;
— зробити невідкладні законодавчі кроки для звільнення засуджених за політичними мотивами, зокрема Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, і поновити їх у громадянських і політичних правах шляхом внесення змін до законів України щодо унеможливлення політичних репресій та вибіркового правосуддя;
— протягом 2013 року законодавчо забезпечити виконання галузевих реформ, визначених у спільно погодженому Порядку денному асоціації Україна — ЄС;
— удосконалити механізм парламентського контролю за відповідністю законодавства України законодавству Європейського Союзу та виконанням Україною зобов’язань перед ЄС.
Також автори пропонують вимагати від Президента України виконати всі передумови для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2013 році.
«Парламент повинен зіграти в євроінтеграційних процесах активну роль», — переконаний Віталій Кличко.
Крім того, лідер фракції переконаний, що головування України в ОБСЄ має сприяти поверненню нашої країни на демократичний шлях розвитку. А успішне виконання почесної і важливої місії — рік очолювати одну з найавторитетніших міжнародних організацій — може сприяти процесу євроінтеграції України. Про це йдеться в коментарі Віталія Кличка для преси.
Політик вважає, що лише «від офіційного Києва залежить, щоб головування в ОБСЄ не стало для України формальністю».
Також, на його думку, парламент і, зокрема, опозиція, повинні так само докласти зусиль для того, щоб головування України було успішним. «Київ визначив важливими напрямами цього року врегулювання тривалих конфліктів і боротьбу з торгівлею людьми. Щоб сприяти першому — потрібно нарощувати свій авторитет у регіоні, аби голос Києва було почуто при врегулюванні конфліктів», — вважає він.
Вл. інф.