Народні депутати — члени міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» зареєстрували у Верховній Раді три законопроекти. Вони спрямовані на попередження насилля в сім’ї, обмеження завуальованої торгівлі дітьми та забезпечення рівного соціального захисту матерів і батьків, що одні виховують дитину.

Законопроектом «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї» (реєстр. №1181), авторами якого є члени об’єднання «Рівні можливості» Ірина Геращенко («УДАР»), Олена Кондратюк («Батьківщина»), Ірина Бережна (ПР), Ростислав Павленко («УДАР»), Борис Тарасюк («Батьківщина»), Павло Розенко («УДАР»), Лілія Гриневич («Батьківщина»), Ольга Бєлькова («УДАР»), пропонується відмовитися від практики штрафів, натомість активно застосовувати до тих, хто знущається над родиною, виправні роботи та адміністративний арешт. Зокрема, народні депутати наголошують, що лише протягом минулого року правоохоронні органи отримали майже 85 тисяч заяв щодо домашнього насилля, жертвами якого стають переважно жінки та діти. Як правило, зауважують автори законопроекту, проти домашніх садистів або взагалі не застосовують жодних заходів покарання, або присуджують штраф, який часто змушена платити сама родина.

Проектом закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України» (щодо визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі) (реєстр. №1180), пропонується встановлення виключно судового порядку в разі, коли необхідно визначити походження дитини, якщо один із батьків є іноземцем або особою без громадянства. На думку авторів, ухвалення документа зменшить можливості для завуальованої торгівлі дітьми в Україні.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків» (реєстр. №1179), авторами якого є співголови об’єднання Ірина Бережна та Ірина Геращенко, змінами до Житлового кодексу Української РСР пропонує зарахувати одиноких батьків, які потребують поліпшення житлових умов, до категорій осіб, що мають право на першочергове отримання житла.

Також законопроектом передбачено зміни до Закону «Про зайнятість населення». Згідно з ними, одиноких батьків, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів, зарахувати до працездатних громадян у працездатному віці, що потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці. Їм держава надаватиме додаткові гарантії щодо працевлаштування. Окрім того, з метою забезпечення рівних прав жінок та чоловіків на судовий захист пропонується передбачити, що безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядатимуть, зокрема, спори про відмову у прийнятті на роботу одиноких батьків за наявності дитини віком до чотирнадцяти років.

Автори проекту вважають, що прийняття запропонованих змін дасть змогу привести права одиноких батьків у відповідність із принципами гендерної рівності та соціальної справедливості та зрівняти їх із відповідними правами одиноких матерів.

На думку співголови об’єднання І. Геращенко, в попередньому складі парламенту міжфракційному об’єднанню вдалося активізувати тему гендерної рівності та привернути увагу суспільства до неприпустимості будь-якої дискримінації за цим принципом, а також сприяти тому, що політичні партії збільшили присутність жінок у виборчих списках. У Верховній Раді нового скликання представництво жінок збільшено на два відсотки і вони краще представлені серед керівництва парламентських комітетів. І. Геращенко вважає, що це сприятиме пошуку компромісу, толерантності і професійності в роботі українського парламенту.

Окрім того, наголосила співголова об’єднання, планується й надалі проводити активну роботу, спрямовану на виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань у питаннях гендерної рівності і збільшення присутності жінок у владі.

Довідково

Члени міжфракційного об’єднання під час роботи у Верховній Раді нового скликання зосередяться на двох ключових темах: відстоюванні гендерної рівності, зокрема і в питаннях активного залучення жінок до суспільно-політичного життя, а також розробці і лобіюванні спільних законодавчих ініціатив, що стосуються боротьби з домашнім насиллям, захистом прав жінок і дітей, створенням рівних можливостей для чоловіків і жінок у різних сферах суспільного життя.