Головною подією минулого року є прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України. Таку думку висловив народний депутат від фракції Партії регіонів, заступник голови Комітету з питань верховенства права і правосуддя Дмитро Шпенов, повідомляє його прес-служба. Серед основних нововведень документа: скасування повернення судом справи на додаткове розслідування більше не дасть змоги затягувати розгляд справ. Крім того, утримання під вартою з найпопулярнішого запобіжного заходу, яким він був досі, стало заходом винятковим. «Окремої уваги заслуговує запровадження суду присяжних, наявність якого у світі вважається показником демократії, справедливості, невід’ємної складової захисту прав особи і способом забезпечення права на справедливий суд», — підкреслив політик.
Також він зауважив, що в 2012 році розпочато третій набір кандидатів на посаду судді за новою процедурою, передбаченою Законом України «Про судоустрій і статус суддів».
«Високий рівень знань майбутніх суддів — запорука ефективності роботи судової системи. Саме тому було розроблено новий спосіб добору, прозоріший, демократичніший і водночас об’єктивніший і справедливіший, заснований на особистісних досягненнях кандидатів», — відзначив політик. За його словами, у доборі взяли участь понад 3500 осіб, і вперше тестування було організовано в єдиному місці, що істотно  поліпшило якість адміністрування й контролю над складанням тесту, а також забезпечило рівні умови для всіх кандидатів.
Важливим кроком депутат назвав також прийняття закону, яким впроваджена можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференцій з господарських, цивільних та адміністративних справ. «Ми живемо в ХХІ столітті, і така можливість, до речі, реалізована в деяких країнах, — уже вимога часу. Суди в такий спосіб зможуть розглядати справи оперативніше, а громадяни — 
заощаджувати кошти, які витрачаються на поїздки на судові засідання», — впевнений він.
Кажучи про перспективи реформування судової системи в нинішньому році, політик зазначив, що цьому питанню нині особливу увагу приділяє Конституційна асамблея. «Не виключено, що вже в 2013-му 
напрацювання Асамблеї буде представлено на розгляд Верховної Ради, що може стати новим етапом судової реформи», — підсумував Дмитро Шпенов.