Футбол. Цюрих (Швейцарія). Найкращим футболістом світу-2012 за версією ФІФА визнаний Ліонель Мессі (на знімку). Про це було оголошено на церемонії вручення «Золотого м’яча». У цій номінації Ліонель випередив нападника мадридського «Реала» Кріштіану Роналду та свого партнера по «Барселоні» Андреса Іньєсту.

Для аргентинця ця нагорода стала вже четвертою, що є рекордом. А ще суперечку він виграв учетверте поспіль (2009 року Мессі отримав «Золотий м’яч» від France Football), що також є унікальним досягненням. Варто згадати, що форвард «Барселони» протягом минулого календарного року забив 91 м’яч, встановивши світовий рекорд.
У жінок найкращою футболісткою-2012 визнано олімпійську чемпіонку Лондона Еббі Вамбаг (США).
До символічної збірної 2012 року за версією ФІФА увійшли: воротар — Ікер Касільяс (Іспанія, «Реал», Мадрид); оборонці — Даніель Алвес (Бразилія, «Барселона»), Жерард Піке (Іспанія, «Барселона»), Серхіо Рамос (Іспанія, «Реал», Мадрид), Марсело (Бразилія, «Реал», Мадрид); півоборонці — Габі Алонсо (Іспанія, «Реал», Мадрид), Гаві Ернандес, Андрес Іньєста (обидва — Іспанія, «Барселона); нападники — Ліонель Мессі (Аргентина, «Барселона»), Радамель Фалькао (Колумбія, «Атлетико», Мадрид), Кріштіану Роналду (Португалія, «Реал», Мадрид).
ФІФА також оголосила найкращих тренерів за минулий рік. Ними стали: у чоловіків — Вісенте дель Боске (Іспанія), у жінок — шведка Піа Сундгаге, наставниця збірної США.
Спеціальна нагорода президента ФІФА Зеппа Блаттера дісталася Францу Беккенбауеру (Німеччина). Призу «фейр плей» удостоєна федерація футболу Узбекистану. Відзнака за найкрасивіший гол року у півоборонця «Фенербахче» (Стамбул) і збірної Словаччини Мирослава Стоха.
Фото www.fіfa.com.