Сергій ПАШИНСЬКИЙ, фракція «Народний фронт»:

— Це питання ми публічно та абсолютно демократично обговорювали під час засідання нашої фракції. Ми претендуємо на сім комітетів та посаду першого заступника глави парламенту. Йдеться про комітети з питань національної безпеки і оборони; з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; з питань економічної політики; з питань науки і освіти; з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; з питань соціальної політики та праці; з питань свободи слова та інформації.
Олег БЕРЕЗЮК, голова фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»:
— Мета «Самопомочі» у Верховній Раді — це відновлення функціонального та професійного парламентаризму. Адже впродовж останніх десяти років у країні був парламент, але не було парламентаризму. Влада була зосереджена в руках кількох людей, які керували рішеннями законодавчого органу.
«Самопоміч» готова взяти на себе відповідальність за роботу тих комітетів, де зможе показати результат, а саме з питань безпеки, боротьби з корупцією та закордонних справ. Чому ми готові очолити Комітет із закордонних справ? Ми вважаємо, що Україна недопрацьовує на міжнародному рівні з лобізму своїх інтересів. Ганна Гопко може це робити і робить це вже нині. Але комітет дозволив би їй легітимізувати цю роботу. Антикорупційний комітет міг би очолити Єгор Соболєв. Це безкомпромісний варіант. Крім того, ми пропонуємо підсилити оборонне відомство, розділити профільний комітет на два — Комітет з питань безпеки і Комітет з питань оборони, військової організації та організації територіальної оборони. Оборонний комітет може отримати фахового керівника в особі командира батальйону Семена Семенченка.
Крім того, ми вважаємо, і нас поки що всі підтримують, що заступником глави парламенту може бути обрана Оксана Сироїд, людина, яка успішно провела роботу з підготовки підписання Коаліційної угоди.
Ігор ЄРЕМЕЄВ, голова депутатської групи «Воля народу»:
— Те, що відбувається з формуванням комітетів, вважаю доволі непрозорим процесом. Тому що засідання проводить тільки коаліція, а інші групи і фракції не запрошуються. Це порушення Регламенту. Формуванням комітетів має займатися не коаліція, а робоча група, до якої входять представники від усіх груп і фракцій, а також від позафракційних парламентаріїв, якщо є понад 15 підписів. Тому коментувати, на що претендуємо, ми не можемо.
У нашій групі 20 народних депутатів, комітетів є 27. Зрозуміло, оскільки ми не є членами коаліції, то хотіли би мати представника в бюджетному комітеті, щоби контролювати кошти. Є багато запитань з приводу того, як вони використовуються. У нас є фахівці із паливно-енергетичного комплексу. Цю тему ми знаємо і розуміємо проблеми галузі. Непогано було би мати представника в антикорупційному комітеті. Загалом за Регламентом нам належать посади голови комітету, перших заступників та секретарів. Але, на жаль, прогнозувати нічого не можу, бо ми не розуміємо, які будуть прийняті рішення. Над формуванням комітетів працює більшість, а не робоча група. Мабуть, деякі коаліціанти просто не читали Регламент.
Тетяна БАХТЕЄВА, фракція політичної партії «Опозиційний блок»:
— Наша фракція — це єдина опозиційна сила у парламенті. І наше завдання — контролювати владу. Саме такий конструктивний контроль, безумовно, піде на користь країні й суспільству. Для цього опозиція й необхідна в демократичній країні. Для організації контролю нам повинні віддати Регламентний комітет, з питань свободи слова, з прав людини, з протидії корупції, правової політики, з питань соціальної політики і з питань охорони здоров’я. Це ключові комітети. На жаль, влада порушує демократичні принципи. Процес обговорення розподілу комітетів триває у закритому режимі й без залучення представників Опозиційного блоку. Те, як відбувалося призначення уряду, показало, що серед коаліції немає єдності. Гадаю, що і розподіл комітетів Верховної Ради відбуватиметься складно.