головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України під час роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання
 
Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України під час роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулися 32 особисті прийоми громадян із 33 запланованих, які провели голови, перші заступники, заступники голів комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України народні депутати України.
Усього на особистих прийомах побували 234 відвідувачі, від яких отримано 256 звернень, з яких 213 — письмові та 43 — усні. Це значно менше, ніж під час роботи попередніх сесій Верховної Ради України шостого скликання, що пов’язано з проведенням виборчої кампанії до Верховної Ради України, під час якої керівники парламентських комітетів і депутатських фракцій у Верховній Раді України народні депутати України зустрічалися з виборцями безпосередньо в регіонах. Переважна більшість громадян, які відвідали приймальню Верховної Ради України, — мешканці м. Києва (133 особи), Київської (32), Вінницької, Донецької та Чернігівської (по сім осіб) областей.
Під час роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання відвідувачі подали головам парламентських комітетів, головам депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України 30 колективних звернень, які підписали 183 громадянина. 81 заява і скарга, або 31,6% від загальної кількості звернень, поданих відвідувачами на особистих прийомах, виявилися повторними. Це свідчить про те, що органи виконавчої влади, правоохоронні та судові органи, органи місцевого самоврядування приділяють недостатню увагу зверненням громадян, часто відмовляють у розгляді та вирішенні по суті їх законних вимог.
Найбільше громадян зверталися до керівництва депутатських фракцій у Верховній Раді України. Зокрема, заступники голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Мироненко М. І., Самофалов Г. Г. та члени цієї фракції народні депутати України Баранов-Мохорт С. М., Воропаєв Ю. М., Романюк М. П. прийняли 45 відвідувачів. До члена депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко-«Батьківщина» у Верховній Раді України народного депутата України Тищенка О. І. звернулися 11 осіб.
Серед керівництва парламентських комітетів найбільше громадян прийняли голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевич В. М. та голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсик В. Р. — відповідно 27 та 17 осіб.
Протягом вересня-грудня 2012 року до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України звернулися 159 пенсіонерів, 22 — безробітних, по шість — державних службовців, підприємців, три — працівники бюджетної сфери, два — робітники. З їх числа по захист та допомогу зверталися переважно соціально незахищені категорії громадян. Зокрема, отримано 51 звернення від інвалідів І—ІІІ груп, 22 — ветеранів праці, 20 — інвалідів війни, 18 — дітей війни, шість — багатодітних сімей, по два — інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників війни, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, одиноких матерів, по одному — від учасника бойових дій, матері-героїні, особи, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи.
Як свідчить аналіз, на характері пропозицій, заяв та скарг громадян до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України значною мірою позначилися недостатня правова підготовка населення та безпідставна відмова в розгляді звернень громадян по суті порушених ними питань працівниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, фінансова та політична криза, дефіцит бюджетних коштів, зниження життєвого рівня населення, безробіття.
Усього під час роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України відвідувачами порушено 257 питань.
За статистикою, найчастіше відвідувачів приймальні Верховної Ради України турбували проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Так, 63 питання, або 24,5% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України, стосувалися цієї тематики. Громадяни продовжували скаржитися на діяльність представників судової гілки влади, зокрема, на порушення норм процесуального права, винесення неправомірних рішень та вироків, на хабарництво, тяганину в судах. Непоодинокими є звернення з приводу корупційних дій працівників правоохоронних органів, фальсифікації ними кримінальних справ, тяганини зі слідством, нарікання на самоусунення працівників прокуратури всіх рівнів від здійснення нагляду за додержанням і належним застосуванням законів, формальне ставлення до виконання своїх службових обов’язків, на відписки та відсутність належного реагування на звернення громадян.
Тематичний аналіз пропозицій, заяв і скарг громадян до народних депутатів України свідчить, що однією з найневрегульованіших залишається також соціальна сфера. Кількість питань щодо соціального захисту становила 52, або 20,2% від загальної кількості питань, порушених відвідувачами на особистих прийомах у голів парламентських комітетів, депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України. Більшість громадян похилого віку зазначали, що держава не повною мірою забезпечує їм належний рівень пенсійного забезпечення, вимагали встановити соціальну справедливість у розмірах пенсій, наголошували на необхідності внесення змін до чинного пенсійного законодавства. Таких звернень надійшло 22, або 42,3% від загальної кількості питань з цієї тематики. Значна кількість відвідувачів з-поміж незахищених верств населення зверталися з проханнями надання матеріальної допомоги, здебільшого на лікування, придбання ліків, продуктів харчування, на навчання дітей, ремонту житла тощо — 14 (26,9%).
Як свідчить аналіз, на третьому місці у зверненнях громадян на особистих прийомах голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України знаходилися проблеми житлової політики. У вересні—грудні 2012 року порушено 26 питань з цієї тематики, або 10,1% від їх загальної кількості. Серед них переважали звернення щодо забезпечення житлом громадян, які мають право на його одержання (24, або 92,3% від загальної кількості питань з цієї тематики). Відвідувачів також турбували непоодинокі випадки порушення норм містобудування, забудови та реконструкції житла, проблеми будівництва соціального житла для малозабезпечених верств населення, ремонту житлового фонду.
Під час особистих прийомів відвідувачів приймальні Верховної Ради України турбували і питання охорони здоров’я (18, або 7% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах), особливо питання бездіяльності працівників охорони здоров’я, неналежного ставлення до хворих, роботи МСЕК, визначення групи інвалідності, забезпечення засобами лікування та протезування, направлення на лікування до медичних установ України та за кордоном — 12, або 66,7% від загальної кількості питань з цієї тематики.
Як свідчить статистичний аналіз, актуальними залишаються питання аграрної політики і земельних відносин (18, або 7% від їх загальної кількості). Насамперед це питання порушення права власності на землю, приватизації земельних ділянок, набуття на підставі цивільно-правових угод, безплатної передачі, прийняття спадщини, виділення паю — 15, або 83,3% від загальної кількості питань з цієї тематики.
За даними статистики, значне місце під час особистих прийомів займали звернення з питань фінансової, податкової, митної політики (12, або 4,7% від їх загальної кількості). У більшості з них йшлося про повернення заощаджень, необхідність розв’язання проблем, породжених фінансово-економічною кризою, передусім у банківській системі України, внесення змін до законодавства. Відвідувачі просили захисту від свавілля комерційних фінансових установ, які всупереч чинному законодавству відмовляють вкладникам у поверненні їхніх коштів.
Непоодинокими залишаються заяви і скарги щодо питань праці та заробітної плати, у тому числі з приводу порушень чинного законодавства при звільненні та поновленні на роботі, призначенні та виплаті регресу, оплаті праці, виплаті заборгованості із заробітної плати, діяльності служб зайнятості населення. Так, під час особистих прийомів у вересні-грудні 2012 року їх отримано 11, або 4,3% від загальної кількості питань.
На особистих прийомах відвідувачів турбували проблеми комунального господарства. У зверненнях громадян порушено 10 таких питань, або 3,9% від їх загальної кількості. Найактуальнішими серед них залишаються питання опалення, газифікації, водопостачання, експлуатації, утримання, ремонту державного житлового фонду та комунальних мереж, внесення змін до чинного законодавства.
Актуальними залишаються звернення, що стосуються питань державного будівництва, адміністративно-територіального устрою та діяльності органів місцевого самоврядування (по 10, або 3,9% від їх загальної кількості).
Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися і опрацьовувалися у секретаріатах парламентських комітетів та депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України. За результатами особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України давалися відповідні доручення, які разом із зверненнями громадян надсилалися до компетентних органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
Відділом з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України отримано 184 відповіді від органів державної влади та органів місцевого самоврядування за результатами розгляду звернень громадян, поданих на особистих прийомах, 27 звернень знаходяться на контролі.
Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.