У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який збільшує майнові втрати водіїв за керування автотранспортом у нетверезому стані, а також передбачає за повторне вчинення цього адміністративного проступку реквізицію автомобіля.

Відповідні зміни можуть внести до ст. 130 Кодексу про адміністративні правопорушення, що передбачає відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Зокрема, за адміністративний проступок пропонується ввести покарання у вигляді накладення штрафу на водіїв від 200 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400—5950 грн.) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років, або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб і на інших осіб — штраф від 200 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адмінарешт на строк від 7 до 10 діб.

За таке ж повторне порушення протягом року водія пропонується позбавляти права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого і на інших осіб — адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Народний депутат Володимир Олійник пояснює необхідність винесення цього законопроекту на розгляд Верховної Ради негативною статистикою ДТП на українських дорогах. Так, за даними опитування, третина українських водіїв дозволяють собі сісти за кермо, перед цим вживши алкоголь. Багато хто розуміє небезпеку такої поведінки, але легковажно розраховує на свою майстерність або на удачу. Тим часом таку самовпевненість негативно відображає статистика, за якою Україна займає одну з найвищих позицій за кількістю ДТП в Європі. Залишається сподіватися, що ризик позбутися авто угамує бажаючих «попити пивце» перед поїздкою.