Нині в Кам’янці-Подільському вже ніхто не сумнівається в тому, що стратегічні об’єкти громада мусить тримати у власних руках. А був час, коли думали по-іншому, спокусившись на обіцянки-цяцянки приватного бізнесу.

Напевно, вся Україна запам’ятала, як старовинне місто боролося за повернення в комунальну власність підприємства, що забезпечувало його теплом, водою. Ця боротьба була того варта. Невдовзі виповниться три роки, як воно знову стало комунальним. І тепер на прикладі Кам’янця-Подільського, як можна самим, без «добрих дядь» успішно господарювати на власному «полі», може повчитися кожна громада.

Оглянувши лише кілька об’єктів нинішньої «Міськтепловоденергії», одразу бачиш, як активно проводиться модернізація, освоюються нові технології. Нещодавно запустили першу повністю автоматизовану котельню на вулиці князів Коріатовичів, 56. Тут установлено найсучасніші котли «Вісман» та дві когенераційні установки, які виробляють теплову та електричну енергію.

Лише господар «хати» її належно берегтиме та дбатиме про те, щоб вона ставала ліпшою. Тимчасовий мешканець, як правило, ставиться до майна, яким користується, по-споживацьки: витис для себе, що хоче, а там, хай хоч і трава не росте. Так вийшло й зі стратегічним підприємством стотисячного міста.

Наразі модернізація вивільнила деякі потужності, що можуть знадобитися в інших мікрорайонах Кам’янця-Подільського. Так, невдовзі у віддаленому мікрорайоні «Селище цукрового заводу» збудують нову модульну котельню, що дасть можливість істотно поліпшити надання послуг тамтешнім мешканцям. Зазвичай у «цукровому» найпізніше розпочинається опалювальний сезон, є проблеми з гарячою водою, тепер їх буде усунуто. Тепловики проявили ініціативу і сподіваються на підтримку обласної влади. Тим паче, що заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Леонід Гураль побував на підприємстві й назвав Кам’янець-Подільський першопрохідцем у напрямку освоєння нових технологій та економії. Наразі на Хмельниччині планують на 10 відсотків скоротити споживання газу. Але при цьому не повинна погіршитися якість послуги — принаймні так наголошують представники влади. За таким принципом діють у Кам’янці.

Ще один об’єкт «Міськтепловоденергії» — нова автоматизована диспетчерська, аналогів якій в області ще немає. Надсучасніший комп’ютер та спеціальні програми дають змогу бачити електронні схеми всіх мереж міста, визначати їхню протяжність, стан тощо. Також на головний комп’ютер виведено контроль за обладнанням усіх котелень міста, центральними тепловими пунктами тощо. З цієї диспетчерської здійснюватиметься управління всіма водо- та каналізаційними насосними станціями, які модернізовані за кошти Світового банку. Підприємство активно подає заявки в міжнародні фонди, виграє гранти та успішно освоює їх. До слова, ці структури працюють лише з тими містами, де стратегічні комунальні об’єкти в руках громади, а не в приватників.

Наостанок Валерій Гордійчук демонструє ще одне придбання — нову пересувну електролабораторію. Це новітня розробка провідних фахівців, яка дає змогу визначати стан електромереж, проводити діагностику. Здається, навіщо тепловикам витрачатися на техніку «не свого профілю»?! Адже вартість такої машини — 168 тисяч гривень. Але на підприємстві підрахували: вона окупиться всього за рік, а потрібна, бо таку раніше доводилося орендувати доволі часто. «Міськтепловоденергія» має на своєму балансі 50 підстанцій та понад 50 кілометрів електромереж, власні потреби в електроенергії забезпечує сама, і помітно виграє в ціні.

Пан Гордійчук пообіцяв, що на цьому модернізація підприємства не зупиниться, є багато ідей та планів, які впроваджуватимуть задля того, щоб комунальне господарство міста йшло в ногу з часом, а громада отримувала від того лише зиск.

Пряма мова

Директор «Міськтепловоденергії» Валерій Гордійчук: «Переоснащення відбувається за кошти підприємства. За останні два роки воно вклало в розвиток 22 мільйони гривень. Для порівняння додам: керівництво ЗАТ «Тепловоденергія», яке орендувало наш майновий комплекс аж п’ять років, вклало в нього лише півтора мільйона гривень».

Фото надане прес-службою підприємства.