Як живуть сусіди? Що вони там роблять у своєму помешканні? Погодьмося, нас ці запитання найчастіше не дуже хвилюють, але починають турбувати, коли сусіди тою чи іншою мірою зачіпають наші інтереси.

 

Ось і читач «Голосу України» Михайло Босько забив на сполох. Ще кілька років тому. Чоловік стурбований, що без його згоди поряд із його двором планують звести прибудову. Свого часу він дав згоду на будівництво буквально на межі стіни сусідського гаража. Та новий власник, на думку скаржника, вирішив змінити його призначення.

«Виникає питання, — пише він у листі до газети, — для чого в країні існують доволі багато контролюючих органів, які «проїдають» бюджетні гроші й нічого не вирішують? Куди звертатися, якщо прокуратура не контролює ситуацію? Які реформи змінять ситуацію в країні при такому ставленні до справ?» Ось так.

На столі у вітальні Михайла Миколайовича стоси відповідей від різноманітних інстанцій (на знімку). Перевіряли його скарги обласна та міська прокуратури, Новозаводська районна рада, управління держтехнобезпеки в Чернігівській області, міське управління МНС, Чернігівський РЕМ. Ще в жовтні 2010 р. міська прокуратура інформувала заявника:

«Проведеною з виїздом на місце перевіркою представників Чернігівського міського управління МНС України в Чернігівській області та Чернігівської міської санітарно-епідеміологічної станції встановлено, що на даний час будівельно-монтажні роботи з будівництва прибудови до частини житлового будинку по вул. Муратова, 8 у Чернігові проводяться згідно з проектно-кошторисною документацією, яка пройшла експертизу в місцевому органі ДПН ЧМВ ГУ МНС України в Чернігівській області та отримала позитивний висновок №3 від 12.02.2010 року. Протипожежні відстані між будівлями відповідають додатку 3.1 до ДБН-360-92 «Планування і забудова міських і сільських поселень». Відхилень від проектної документації на час перевірки не виявлено».

Що ж не так з’ясувала прокуратура?

— Сусід переобладнав гараж під житло без моєї згоди, — пояснив М. Босько. — Тепер між житлами діють інші протипожежні норми. А якщо там балон вибухне? А якщо стеля загориться? Чому прокуратура не скасує незаконне рішення райвиконкому?

Побували ми й на подвір’ї опонента скаржника, де стоїть цегляний гараж, покритий шифером. Подумалося: треба ж добряче постаратися, аби все це зайнялося! Водій Віктор Колесник отримав у спадщину 14 квадратних метрів житла в батьковому будинку (в іншій частині живе родина його сестри). Тож він справді мав намір розширитися, узаконив відповідні документи в різних інстанціях. Чоловік був здивований, що до нього приїхав кореспондент. Його слова шокували й нас:

— Я не розумію мого сусіда. Ніхто ж гараж не переобладнував! У ньому ми склали увесь непотріб, будівельні блоки. Де ж тут літня кухня? Я думав тут дещо зробити. Але ж за скаргою Михайла Миколайовича відмовився від цієї ідеї (за новою документацією, стіну гаража треба було б перенести на один метр від паркана. — Авт.). А тепер у мене й грошей нема, щоб щось серйозне починати.

— А покажете гараж?

— Будь ласка!

У ньому справді, як у комірчині, знесені речі, різні знаряддя тощо. Ніяких слідів перебудови (на знімку — Віктор Колесник показує засіки гаража).

— Може, у вас конфлікт який із сусідом?

— Начебто нічого...

Чесно кажучи, побачивши «злощасний» гараж-комірчину, стало шкода бюджетних коштів. Скільки комісій, перевіряльників приходило протягом трьох років на цю вулицю, бажаючи «встановити справедливість»! Зрештою, слава Богу, ніякої загрози життю М. Боська нині немає! Все залишилося без змін. Житлове помешкання Колесників ні на сантиметр не наблизилося до будинку Боськів. То для чого закликати, ніби на пожежу, перевіряльників різних структур? Через те, що з якихось причин не спиться ночами і думки про підступні заміри оточуючих лізуть у голову?.. А якщо В. Колесник запідозрить, що сусід у своєму гаражі, збудованому, до речі, без жодних дозвільних документів (це з’ясувала одна з комісій. — Авт.) тримає у каністрах тонну бензину, які можуть вибухнути?

Та невже прокуратурі, як і редакції газети, нема чим зайнятися більш серйознішим, аніж перевіряти фантастичні припущення про ймовірні екстремальні ситуації? І не легше було б по-сусідськи з’ясувати такі проблемні питання під час елементарної бесіди?..

Чернігів.

Фото автора.