А спірні питання виноситимуть на референдум 

Голова Верховної Ради Володимир Рибак висловив свою точку зору на деякі внутрішні та зовнішні події в інтерв’ю «5 каналу». Зокрема, дав свою оцінку ново-призначеному Кабінету Міністрів і розповів, над чим нині працюють парламентарії.

Союз: Європейський чи Митний? «Євроінтеграція в усіх п’ятьох партіях, які пройшли до парламенту, — це одне із головних питань. І тут жодних розбіжностей немає», — заявив глава парламенту і не виключив, що буде спільна заява по цій темі. «Зараз розглядається це питання», — уточнив він.

Експерти, як повідомив Голова Верховної Ради, працюють і над питанням Митного союзу. Вони дадуть свої рекомендації та роз’яснення для депутатів.

«Україна ніякої заявки нікуди не направляла... Це питання вивчається. І сьогодні питання вступу України в Митний союз не стоїть. Сказати, що тільки Європейський Союз, або тільки Митний союз ніхто не може», — наголосив політик.

Уряд. «Я знаю всіх людей, які сьогодні затверджені на ті чи інші посади в уряді. Президент за основу взяв професіоналізм спеціалістів», — зазначив Голова Верховної Ради і додав, що Віктор Янукович дав можливість групі фахівців випробувати себе у виконавчій владі — урядові портфелі отримали молоді люди, які проявили себе. Загалом, наголосив Володимир Рибак, глава держави придивлявся до уряду два роки.

Вибори у столиці. Вибори голови Києва можуть відбутися одночасно з виборами депутатів Київської міськради, переконаний Голова Верховної Ради. «Я думаю, що вибори будуть проведені в 2013 році», — спрогнозував глава парламенту.

«Що стосується двох посад (міського голови і глави Київської міськдержадміністрації), я думаю, що цілком реально після виборів ці дві посади можна об’єднати», — додав він.

Мова. Питання визначення статусу російської мови, за словами Голови Верховної Ради, потребує серйозного вивчення. Цю тему розглядає і Конституційна Асамблея. Крім того, переконаний Володимир Рибак, цю тему ретельно мають вивчити вчені, фахівці, громадські організації і зробити свої висновки.

До того ж Володимир Рибак наголосив: якщо не буде розуміння, то треба деякі питання виносити на референдум.

«Може, доведеться з’ясувати у людей питання щодо російської мови, але приймати зміни до Конституції повинна Верховна Рада», — заявив він.

Відповідаючи на запитання, чи варто підняти відсоток регіональної мови з 10% до 30%, Володимир Рибак зазначив, що «можна, але варто дивитися і на інші мови».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.