На першому засіданні Кабінету Міністрів у новому році уряд пообіцяв прожити рік без боргів із зарплат і пенсій, підвищити ВВП, ліквідувати черги за довідками, а особисту відповідальність за стан справ у державі буде покладено на новопризначених міністрів.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив перед урядовцями завдання у 2013 році забезпечити зростання ВВП щонайменше до 3,5%. Цьому, на думку урядовців, слугуватимуть запроваджені реформи та новації. Так, із нового року в Україні набрали чинності 52 нові закони, 36 нормативних актів Кабінету Міністрів, багато з яких спрямовані на спрощення ведення бізнесу та дерегуляцію, сплати податків і зборів, оформлення майнових та інших прав громадян тощо.

Однак багато новацій ще є незрозумілими для рядових громадян. Скажімо, як діятиме нова система надання екстреної медичної допомоги, реєстрації прав власності на житло і землю, сплати податку на нерухомість та багато інших адміністративних послуг. В Міністерстві юстиції вже створено «гарячу лінію» для роз’яснень громадянам нової процедури оформлення прав на нерухомість та землю. Подібні «гарячі лінії», а також консультативні центри, громадські приймальні, семінари та круглі столи щодо всіх принципових нововведень доручено створити в кожному відомстві та при місцевих органах влади.

З 1 січня 2013 року також припинено надання низки платних адміністративних послуг. Наприклад, відомості до реєстрів та інших інформаційних баз адміністративних органів відтепер вносяться безоплатно. В усіх великих обласних центрах та містах створено 103 центри надання адміністративних послуг, що дасть можливість отримувати їх за принципом «єдиного вікна». Прем’єр доручив прискорити цю роботу зі створення мережі в усіх регіонах, наголосивши, що особлива відповідальність за це покладається на віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула.

Водночас запроваджено пілотний проект Єдиного державного порталу адміністративних послуг, а також забезпечення електронного обігу документів, що використовуються під час надання адміністративних послуг. Коли система запрацює на 100%, отримання різних довідок та виписок, яке раніше займало тижні та місяці, має стати справою кількох годин чи навіть хвилин. Після запровадження з нового року нової спрощеної системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень за принципом «єдиного вікна» мають відійти у минуле й сумнозвісні черги в БТІ, а також зникнути всілякі контори, які заробляли на пришвидшеному отриманні довідок. З метою реалізації Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» утворено 583 органи державної реєстрації прав, що налічують 2646 державних реєстраторів. Крім того, функції державних реєстраторів виконуватимуть 6835 нотаріусів. Законом чітко регламентовано строки проведення реєстрації: залежно від виду дії від одного робочого дня до максимум 14 робочих днів. А з 1 січня 2014 року взагалі передбачається скоротити строк державної реєстрації права власності на нерухоме майно до п’яти робочих днів.

На сайті Державного агентства земельних ресурсів запрацювала так звана публічна кадастрова карта, де кожен громадянин самостійно може знайти потрібну інформацію щодо власної земельної ділянки. Також запроваджено публічний доступ до інформації щодо всіх земельних ділянок.

Прем’єр-міністр Микола Азаров на засіданні Кабінету Міністрів доручив Міністерству соціальної політики запровадити щотижневий моніторинг виплати зарплати і соціальних допомог і регулярно доповідати уряду про стан справ. «У нашому порядку денному більше не повинно бути питання боргів із зарплати, — сказав прем’єр. — Зарплати, відпускні, лікарняні, соціальні допомоги тощо повинні виплачуватись повністю і вчасно. Треба організувати роботу так, щоб раз і назавжди поставити крапку в цій темі». На 1 січня боргів, як і обіцяв уряд, немає. Керівники міністерств і відомств, регіональних адміністрацій мають взяти цю ситуацію під особистий контроль.

Кабінет Міністрів на своєму засіданні також розглянув проект закону про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу щодо особливостей оподаткування митом деяких товарів, законопроекти про внесення змін до закону «Про Кабінет Міністрів України» та про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання залучення інвестицій та ін.

ЦИТАТА

 

Микола АЗАРОВ, Прем’єр-міністр України:

— Нововведення спрямовані на те, щоб стимулювати модернізацію вітчизняної промисловості, розширення виробництва і створення робочих місць.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.