Відповідне звернення до депутатів облради вони прийняли на засіданні колегії головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації. У ньому, зокрема, йдеться про те, що неприйняття бюджету створює труднощі у фінансуванні в повному обсязі медичної допомоги області. Відповідно до Закону «Про екстрену медичну допомогу», який почав діяти з 1 січня, заклади, які її надають, фінансуються з обласного бюджету. Загалом ці витрати становлять понад 55 мільйонів гривень, але використати їх без прийняття кошторису неможливо.

А ще медики просять не політизувати це питання і дати їм можливість самим здійснювати реформування своєї галузі. Про це йшлося на робочій нараді з питання реорганізації служби медичної допомоги. За словами начальника управління Михайла Буртняка, перехідний період від функціонування нині діючої системи медичної допомоги до діяльності новоствореної екстреної служби закінчиться в області до кінця першого кварталу. Для цього потрібні рішення сесії. Такі зміни відбуваються в усіх регіонах. З тією лише відмінністю, що Тернопільщина — єдина з областей вступила у новий рік без бюджету.

Засідання 45-ї сесії обласної ради, які мали відбутися наприкінці грудня і на яких передбачалося розглянути понад 40 господарських питань, в тому числі прийняття бюджету на 2013 рік, двічі було зірвано через відсутність кворуму. Не реєструвались депутати найчисельнішої в облраді фракції від ВО «Свобода». Вони вирішили перед розглядом питання про бюджет провести громадські слухання. Проте перший заступник голови облради Сергій Тарашевський заявив, що бюджетні слухання жодним законом чи нормативним актом не передбачені, а кожне зірване засідання сесії обходиться у 10 тисяч гривень. Коли відбудеться наступне, наразі невідомо.

Від неприйняття бюджету постраждають не лише медики. Неможливо буде здійснити соціальні виплати інвалідам, які зростають з 1 січня, підвищити мінімальну зарплату. Нині господарка області фінансується за формулою одна дванадцята витрат попереднього року, якою усі ці виплати не передбачені. У кулуарах кажуть, що бюджетний ребус розв’язується просто: на кону — посада голови обласної ради. Донедавна її обіймав представник ВО «Свобода» Олексій Кайда, якого обрано народним депутатом. Тернопільські «свободівці» хотіли б закріпити її за собою. Перша спроба висунути на цю посаду свого представника виявилася невдалою: кандидатура Василя Хомінця не набрала необхідної кількості голосів.

Тернопільська область.