Футбол. Новообраний тренер національної збірної України Михайло Фоменко (на знімку) дав своє перше інтерв’ю на новій посаді.
— Михайле Івановичу, до матчу з Норвегією гравці збірної перебуватимуть на зборах своїх клубів. Скажіть, а коли плануєте зустрітися з підопічними?
— Контрольний матч із командою Норвегії в Іспанії призначено на 6 лютого. Відповідно до регламенту ФІФА, гравці повинні зібратися за два дні до поєдинку. До цього планую самостійно відвідати навчально-тренувальні збори клубів, в яких я бачу кандидатів до національної збірної. Отже, поїздити доведеться чимало.
— Чи залучатимете нових виконавців?
— Нині я аналізую і збираю інформацію про кандидатів. Як уже казав, планую відвідати збори клубів. Поспілкуюся з тренерами, президентами, намагатимусь оцінити готовність футболістів і лише після цього зроблю потрібні висновки. Але не сумніваюся, що новачки у збірній будуть. Хочу, щоб ми разом створили належну атмосферу і зарядженість колективу на перемогу в кожному матчі.
— Як оцінюєте психологічний і фізичний стан команди?
— Якщо брати до уваги останні матчі, то мені здалося, що він не найкращий. Причини цього мені поки що не відомі. Треба розібратися, поспілкувавшися з футболістами.
— А чи визначилися вже з помічниками?
— З деякими — так, а з іншими — ще не до кінця. Саме тепер заклопотаний цим питанням.
— Капітана команди призначатимете самі, чи буде відкрите голосування?
— Я вже казав: щоб детально розібратися у ситуації зі збірною, мені необхідно зустрітися та поспілкуватися з кожним футболістом. І тоді, переглянувши, як вони поводяться на полі та за його межами, зроблю необхідні висновки. Але я обов’язково врахую думку колективу.
— Перед вами поставлено завдання вийти до фінального турніру чемпіонату світу-2014...
— Я знаю, що ви хочете почути від мене. Скажу так: ситуація дуже складна, і я розумію, яку відповідальність покладено на мене. Однак гадаю, що наше турнірне становище не безнадійне. В жодному разі я не відмовляюся від виконання поставленої мети. Я докладу максимальних зусиль для того, щоб національна збірна гідно пройшла відбірний етап і потрапила до фінальної частини чемпіонату світу 2014 року. В будь-якому разі гратимемо в агресивний, атакувальний, спрямований виключно на перемогу футбол...
P.S. Як стало відомо, Фоменко ще не підписав контракт з  ФФУ. Це може статися найближчими днями, а поки що надійшла інформація, що Михайло Іванович собі в помічники обрав заслужених майстрів спорту Володимира Онищенка та Олександра Заварова.
 
Фото Віктора ПЕРЕГНЯКА.