Футбол. Лондонський «Челсі» у поточному місяці збирається підписати бразильського атакувального півоборонця харківського «Металіста» Тайсона (на знімку), котрому 13 січня виповниться 25 років. Про це повідомляє таблоїд Daіly Maіl.
Хоча, як зазначає авторитетне видання, зробити це «синім» буде складно, бо бразилець не заграний за збірну Бразилії, а відтак — не зможе отримати робочу візу у Великій Британії. Втім, у «Челсі» сподіваються, що у Тайсона буде дозвіл на роботу із спеціальною позначкою.
Раніше інтерес до футболіста «Металіста» виявляли також португальський «Порту» і донецький «Шахтар». Є інформація, що власник «Челсі» Роман Абрамович готовий витратити на трансфер бразильця 12 мільйонів фунтів.
Пропонуємо кілька штрихів із біографії півоборонця. 14-річним Тайсон став гравцем футбольної школи «Греміо Бразил» у Пелотасі, але ненадовго. Незабаром його знайшли скаути «Інтернасьонала», і він продовжив навчання вже в школі цього бразильського гранда. 2006—2007 років виступав за молодіжний склад «Інтера». В основу «колорадос» потрапив 2008 року.
А в серпні 2010-го Тайсон перейшов до харківського «Металіста». Сума трансферу — 6 мільйонів доларів. 25 вересня провів видовищний матч проти «Шахтаря», в якому відзначився чудовим м’ячем, визнаним одним із найкращих у турі.
6 лютого 2012 року у виїзному матчі 1/16 фіналу Ліги Європи проти австрійського клубу «Ред Булл» (Зальцбург) Тайсон забив один із найшвидших голів в історії еврокубків, відзначившись уже на 19-й (!) секунді матчу. На цьому він не зупинився: у поєдинку з «Русенборгом» 8 листопада 2012 року провів гол у стилі Марко ван Бастена, але з гострішого кута.
Якщо харків’яни укладуть угоду з «Челсі», то однозначно постраждає український чемпіонат. Адже Тайсон — один із небагатьох легіонерів, котрий справді є виконавцем найвищого рівня. Можливо, для футболіста перехід до знаменитого лондонського клубу — крок у бік прогресу. Але прихильникам «Металіста» від цього не легше. Їм буде прикро розлучатися зі своїм улюбленцем.
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).