Учора у столиці відкрилася «Виставка квітів Снігової королеви». Крижані скульптури, всередині яких живі троянди, орхідеї, гвоздики та десятки інших суцвіть — це ще одне диво від дизайнерів «Київзеленбуду».
Багато зимових казок пов’язано з тим, що герої серед сніжної заметілі намагаються знайти квіти. Бідна дівчина, яку зла мачуха відправляє до лісу, приносить букет пролісків, Кай з Гердою вирощують на підвіконні кущі троянд. Відучора й в українській столиці народилася своя легенда — на Співочому полі у січні «виросли» десять букетів живих квітів, які дизайнери зуміли помістити у крижані глиби. Таких зимових пейзажів дніпровські пагорби ще не бачили.
 
Мороз і пелюстки
Начальник відділу ландшафтного дизайну комунального об’єднання «Київзеленбуд» Алла Філіппова розповіла «Голосу України», що досвіду проведення таких заходів у наших дизайнерів не було. «Нам захотілося дати можливість людям взимку помилуватися квітами. А що може їх зберегти? Лише лід. Тому, поєднавши дві несумісні речі, у нас вийшла ідея виставки», —пояснила вона.
Для нарощування прозорого льоду дизайнери використовували спеціальну технологію: макети квітів встановлювали до кріоблоків, після чого впродовж семи днів поетапно та повільно заливали дистильованою водою. Останній штрих експонату — за скульптором, який надав форму льодовій картині.
— Для скульптур ми використовували щільні квіти, бо ніжні на холоді можуть втратити свої властивості, — розповіла Алла Філіппова. — Крім того, при заморожуванні квіти змінюють колір на кілька тонів. Тож переді мною та районними дизайнерами стояло завдання правильно дібрати кольори і квіти. Для скульптур ми обрали орхідеї. Це екзотична і дужа красива квітка. Багато районів використали й троянди. Бо це квіти, які у казці вирощували Кай з Гердою, а наша виставка присвячена «Сніговій королеві». Звичайно, додавали й інші квіти, але ці дві вийшли основними.
Трохи прози
Попри захоплення роботою дизайнерів, у виставці, яка триватиме до кінця січня, є й свої мінуси. Це ціна. Вартість квитка — 25 гривень. Багатьом родинам не по кишені заплатити такі гроші, щоб помилуватися букетами у кризі. Навіть попри те, що дітям до семи років, пенсіонерам, інвалідам та чорнобильцям вхід безплатний. Утім, учора висока вартість квитка не злякала киян. Охочих подивитися на «Квіти Снігової королеви» було не менше, ніж відвідувачів традиційної виставки у серпні.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.