У селі Ралівка, що неподалік міста Самбора Львівської області, відкрили першу в Західній Україні сонячну електростанцію. На трьох гектарах землі встановили кілька тисяч сонячних елементів.
Нова електростанція зможе освітити всю Ралівку, в якій в 1200 сільських садибах і 27 чотириповерхових будинках мешкає майже 4500 осіб. Встановила сонячні батареї компанія «Еко-Оптіма» спільно з чеськими інвесторами. Вартість проекту становить приблизно 20 мільйонів гривень. Затрачені кошти планують повернути через 4—5 років.
Сільська рада Ралівки щороку за оренду землі отримуватиме 230 тисяч гривень. «Ми зверталися по підтримку і в інші райони області. Місцева влада створила для інвесторів найбільш сприятливі умови, — розповів «Голосу України» голова постійної депутатської комісії Львівської облради з паливно-енергетичного комплексу Тарас Федак.
— На жаль, нас не підтримали в Сокалі, де планували на землях закинутого підприємства встановити сонячні батареї. Я переконаний, що майбутнє за альтернативними джерелами електроенергії.
Це тільки перший крок, вважає директор «Самбірської сонячної електростанції» Максим Козицький, ми будемо і далі розвивати цей напрямок енергетичного бізнесу. Компанія отримала ліцензію на виробництво електроенергії за зеленим тарифом. Проект реалізується за підтримки Львівської ОДА.
Сонячна електростанція вже 25 років успішно працює в Криму. З 2014 року в Україні спрощується процедура встановлення сонячних батарей для фізичних осіб, після чого зелена енергетика прийде в невеликі сільські господарства.
Львів.