Директор з маркетингу «МТС Україна» Святослав Горбань про підсумки 2012 року, високу конкуренцію на ринку мобільного зв’язку й уподобання  абонентів
— Традиційно на початку нового року заведено підбивати підсумки року минулого. Які вони для мобільного зв’язку в Україні?
— Ми досягли того рівня, коли люди розмовляють, скільки хочуть. За МТС міцно закріпилося лідерство із співвідношення ціни та якості послуг. І хоча на українському ринку працюють три великі оператори мобільного зв’язку, протягом року українці вибирали переважно МТС. Число наших абонентів зросло більш як на мільйон осіб. Як ми цього досягли? З одного боку, ми постійно знижуємо ціни на наші послуги, а з другого — продовжуємо розвивати мережу, щоб вона могла забезпечити споживання, що зростає. Так, у грудні ми на 20 відсотків знизили вартість дзвінків і на 17 відсотків — вартість SMS в одному з наших найпопулярніших тарифів «Супер МТС без ПЗЗ і поповнень», яким користуються майже половина наших абонентів. Для тих, хто розмовляє по телефону багато, ми збільшили обсяги щоденних безкоштовних хвилин у мережі, а до цього скасували ПЗЗ, щоденну абонентську плату й регулярне поповнення рахунку. Відсутність ПЗЗ, абонплати й поповнень — це унікальний для ринку принцип утворення тарифів, що їх використовує МТС. Унікальність полягає в тому, що абоненти оплачують тільки ті послуги, якими вони користуються. Тобто якщо абонент не користується, він не платить взагалі. Також у всіх тарифах МТС, запущених останнім часом, ми даємо велику кількість хвилин. А абонентам, які хочуть перейти в нові тарифи, надаємо таку можливість абсолютно безкоштовно. Загалом за минулий рік ми змінили умови в понад 200 тарифах. Як публічна компанія, відповідно до законодавства ми інформуємо абонентів, розміщуємо детальну інформацію про тарифи та їхні зміни на корпоративному сайті. Ознайомитися з усіма останніми зміна-ми можна за адресою www.mts.com.ua, а також безкоштовно зателефонувавши в Центр обслуговування абонентів або у фірмових магазинах МТС.
В Україні тарифи на мобільний зв’язок найнижчі в Європі та СНД — лише 2 євроценти за хвилину порівняно з 13 євроцентами в Чехії, 11 — в Німеччині, 8 — в Польщі й 5 — в Росії. Мобільний зв’язок в Україні дешевший, ніж у Молдові, Білорусі чи Туркменістані, рівень доходів населення яких порівнянний з Україною.
Доступність мобільного зв’язку веде до зростання споживання. Наші абоненти — «найбалакучіші». Міркуйте самі: в середньому абонент МТС розмовляє по мобільному телефону 611 хвилин на місяць. Це абсолютний рекорд для України. Більше розмовляють хіба що американці. Але водночас українець платить у середньому 30—40 гривень на місяць, не набагато більше 1 гривні на день, а американець — 40—50 доларів...
— Ваша компанія зазначає збільшення кількості користувачів мобільного Інтернету, в тому числі й за рубежем. Чи буде ця динаміка зростання зберігатися?
— Абоненти МТС — не тільки «найбалакучіші, а й найбільш розвинені: в них на руках більше сучасних гаджетів, смартфонів, планшетів, наші абоненти часто й багато користуються мобільним Інтернетом. І число абонентів, які регулярно користуються послугами передачі даних, постійно зростає. Тільки за останній рік у нас в мережі було зареєстровано понад мільйон смартфонів, а їхня загальна кількість перевищила 3,5 мільйона.
Спеціально для таких абонентів ми розробили суперпропозицію для Інтернету, котру так і назвали — «Супер Інтернет». Наш «Супер Інтернет» дає змогу отримувати по 100 Мб на день вартістю від 50 копійок. Упевнений, це найвигідніша пропозиція на ринку. До того ж навіть після використання цього пакета вартість 1 Мб становить лише 1 гривню, що в 10 разів нижче базового тарифу.
Поява смартфонів змінює модель споживання послуг і в роумінгу. Ми це врахували, і торік зробили доступнішими не лише дзвінки та SMS, а й мобільний Інтернет. Тепер абоненти МТС попередньої оплати можуть замовити інтернет-пакети в роумінгу й користуватися мобільним Інтернетом від 1,5 гривні за Мб, а в послузі «Бон Вояж» вартість передачі даних скоротилася вдвічі — з 5 гривень до 2,5 гривні за 50 Кб. Це привело до зростання популярності мобільного Інтернету в роумінгу, обсяги споживання якого зросли на 30 відсотків на рік, тоді як голосових послуг — на 15 відсотків, а SMS — на 10 відсотків. Сьогодні на частку мобільного Інтернету припадає чверть усіх послуг у роумінгу.
— А що з тарифами на голосові послуги в роумінгу, як можна заощадити на зв’язку за кордоном?
— Якщо ціни доступні, абоненти воліють користуватися послугами свого оператора. Адже купувати картку за кордоном не завжди зручно — непросто зорієнтуватися у пропозиціях місцевих операторів, активувати послугу, розв’язати проблему, що виникла, навіть порозумітися із продавцями або оператором call-центру іноземною мовою... Можна й гроші витратити, і послугу не отримати.
Ми це розуміємо, тому робимо все, щоб ціни в роумінгу були доступніші. На жаль, не все залежить від нас — зарубіжні оператори не завжди дослухаються до наших побажань, а іноді й зовсім підвищують свої розцінки. Але все-таки нам вдається знижувати ціни й у роумінгу для своїх абонентів. Так, у листопаді минулого року ми в 2,5 разу знизили вартість дзвінків в Єгипті, Ізраїлі, Таїланді, Марокко, Тунісі, Йорданії, ОАЕ, Індії та Шрі-Ланці. У підсумку мобільний зв’язок для абонента МТС став дешевший, ніж для абонентів інших українських операторів, росіян і європейців, а трафік зріс на 300 відсотків.
З метою економії раджу користуватися послугою БОН ВОЯЖ з дешевими дзвінками по 5 гривень за хвилину, послугою з безкоштовними вхідними в роумінгу, пропози-цією «МТС Travel SІM», що дає можливість телефонувати і приймати дзвінки за кордоном за спеціальними цінами. А нещодавно ми ввели послугу «15 копійок за кордон». Тепер можна телефонувати за кордон по 15 копійок за хвилину на стаціонарні номери і по 
1 гривні — на мобільні, до того ж без ПЗЗ і абон-плати.
— Як змінюватимуться тарифи вашої компанії надалі?
— Ми націлені на те, щоб наші тарифи завжди були кращі, ніж у конкурентів. Тому скасували плату за з’єднання, що так не подобалася нашим абонентам, потім позбулися обов’язкового поповнення рахунку. Восени минулого року ввели новий тариф для користувачів мобільного Інтернету — 1 копійка за мегабайт, з 1 листопада в 2,5 разу знизили ціни на послуги роумінгу в популярних серед українців «теплих» країнах. Продовжуватимемо працювати в цьому напрямі.
— Що чекає мобільний зв’язок цього року?
— Цього року мобільному зв’язку в Україні виповнюється 20 років. Саме наша компанія 1 липня 1993 року запустила першу в країні мобільну мережу. Власне, 2013 рік і пройде під знаком цього ювілею, послуг і пропозицій, присвячених до нього. Безперечно одне: чи то дзвінки, мобільний Інтернет чи інші інноваційні послуги — вони традиційно будуть кращі в Україні за співвідношенням ціни та якості.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Святослав ГОРБАНЬ.