Нелегким, але стабільним назвав рік минулий для області голова Рівненської ОДА Василь Берташ (на знімку), підсумовуючи зроблене на прес-конференції для ЗМІ.

Попри кризу, в області будували сучасні школи — 2012-го справили новосілля учні та вчителі сіл Мульчиці Володимирецького, Берестя Дубровицького та Богданівка Корецького районів, ще на трьох освітянських об’єктах працюють будівельники. Загалом за останні два роки на Рівненщині побудовано одинадцять шкіл.

— Стратегії будівництва, реконструкції та капітального ремонту навчальних закладів, яка розрахована на п’ять років, будемо дотримуватись і надалі, адже діти мають навчатися у хороших умовах, — пообіцяв Василь Берташ, котрий уміє тримати слово. Яскравий приклад тому — введення в дію перинатального центру із сучасним медобладнанням у Рівному в короткі строки — за неповні чотири місяці.

— Цьому об’єкту ми надали пріоритет у 2012-му, оскільки для області з одним із найвищих рівнем народжуваності в Україні перинатальний центр дуже потрібний, — каже керівник області. — Тож коли постала дилема, що будувати: льодовий палац чи перинатальний центр, ми віддали перевагу останньому, хоча й у майбутньому таки прагнемо мати в обласному центрі і льодову спортивну арену. Але на 2013 рік хочемо довести до ладу стадіон «Авангард» у Рівному, який дуже занедбаний — місто не мало коштів, аби його реконструювати. Зараз цей спортивний об’єкт у спільній комунальній власності територіальних громад міста й області, гуртом зробимо його комфортним і сучасним. Нині виготовляється проект стадіону.

Обласний бюджет на 2013 рік голова Рівненської ОДА Василь Берташ охарактеризував як соціальний, тож доведеться економно і раціонально використовувати кожну державну копійку, а також вишукувати резерви для поповнення місцевих бюджетів. І все ж, пообіцяв керівник області, й надалі реалізовуватимуть започатковані проекти щодо зведення шкіл, дитсадків, сільських доріг.

— Велику увагу приділятимемо також розвитку сільських територій (вони займають 46 відсотків у структурі області. — Авт.), — сказав Василь Берташ. — Нині в області реалізуємо іміджевий проект щодо підтримки місцевих фермерів. Майже тридцять із них об’єдналися під брендом «Волинський екологічний продукт», що допомагає знаходити гарантовані ринки збуту своєї продукції. На сьогодні фермери уже завезли понад 400 тонн продукції у майже два десятки медзакладів області, у планах завозити її і в школи, а також відкриття фірмових торговельних точок на ринках Рівненщини.

Журналісти цікавилися, з якими проблемами мешканці області через «гарячу телефонну лінію» звертаються до влади. На це В. Берташ відповів: якщо раніше багато людей скаржилося на роботу медицини, то тепер це переважно побутові проблеми. При Рівненській ОДА працює регіональний контактний центр, куди надійшло 3,5 тисячі звернень громадян. 80 відсотків із них вирішено позитивно, на решту — дано роз’яснення.

Рівне.

Цифра 

Безвідсоткові кредити на розвиток власного господарства, які можна повертати протягом п’яти років, отримали 36 фермерів області, на це з обласного бюджету виділено півтора мільйона гривень.

Згідно з меморандумом, підписаним владою із фармацевтами, у 160 аптеках області для багатодітних сімей (таких більш як 20 тисяч), родин, які виховують дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, надають 10-відсоткові знижки на ліки вітчизняного виробництва.