Верховна Рада розпочне законотворчу роботу 10 січня. Першими питаннями, що розглядатимуть депутати під час пленарного засідання, стануть законопроекти про ратифікацію. Також обранці повторно розглянуть проекти законів, ухвалені парламентом VІ скликання, й повернуті із зауваженнями і пропозиціями Президента. Звісно, якщо їх встигнуть розглянути комітети. Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік, інформує його прес-служба.

Зокрема, парламент повторно розгляне законопроекти про запровадження в Україні маркування підакцизних нафтопродуктів, обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій, про виробництво та обіг сільськогосподарської продукції та сировини, про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна і законопроект щодо оформлення спадщини. А також — зміни до Земельного кодексу.

«Відповідно до норм Регламенту, законопроекти, які прийняті Верховною Радою VІ скликання в першому читанні, в автоматичному режимі переходять на розгляд нового парламенту. Окрім того, у проектах, які не пройшли перше читання, теж є конструктивні ідеї. Як, наприклад, запровадження єдиної системи моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги. Або внесення змін до антикорупційного закону, який на сьогодні, на жаль, не працює. Я думаю, до таких ініціатив обов’язково повернуться депутати сьомого скликання», — підкреслив І. Калєтнік.

Він наголосив: Верховна Рада VІІ скликання має підвищувати якість законотворчої роботи. Політик нагадав, що парламент п’ятого скликання розглянув майже чотири тисячі законопроектів. А от депутати шостого скликання за п’ять років роботи внесли та зареєстрували понад 14 тисяч законопроектів. З них лише близько шести тисяч документів потрапили на розгляд до сесійної зали. А законами стали тільки півтори тисячі.

«Був величезний процес законотворчої роботи. А ефект від цього? Ефект буквально у двох-трьох десятках законопроектів, які справді були націлені на розв’язання наявних проблем українців. Фактично тільки кожен дев’ятий документ, зареєстрований депутатами попереднього скликання, ставав законом. Решта — мали характер «народної творчості», — підкреслив Перший заступник глави парламенту.

Дослівно\

Ігор Калєтнік: «Сьогодні ми ставимо для себе за основну мету — максимальне публічне обговорення законопроектів на стадії їх підготовки з експертами, науковцями, громадськістю. Щоб у нас був не процес, а результат».