Про найважливіші події цього року та чого очікувати в наступному в інтерв’ю «Голосу України» розповіли політологи.

Підсумки

Керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко найважливішою подією 2012 року вважає оновлення Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Але важливо розуміти, говорить він, що політичний ландшафт від цього не змінився.

З точки зору тенденцій у владі, експерт звернув увагу на зміну поколінь, яка відбувається непомітно, але дуже активно в контрольованому режимі. В. Фесенко зазначив, що у 2012 році також відбулася консолідація опозиції. Цьому посприяла влада. На його думку, якщо опозиційний тріумвірат збережеться до 2015 року, то в опозиції буде шанс виграти президентські вибори. «Мені здається, що опозиція шукає, як їй жити без Юлії Тимошенко, адже її вплив зменшився», — підкреслив політолог.

У зовнішній політиці, вважає він, це рік стагнації, але, можливо, це було затишшя перед бурею. Керівник корпорації стратегічного планування «Гардарика» Костянтин Матвієнко назвав найбільшим політичним шахрайством цього року закон про вибори народних депутатів. Фактично політикум займається ошуканством суспільства, вважає він. Підтвердженням цього є неприємна ситуація зі швидкісними електричками «Хюндай», LG-термінал тощо.

Політолог підкреслив, що у 2012 році Партія регіонів не мала єдиного політичного центру прийняття рішень. Про це свідчить дуже велика кількість заветованих Президентом урядових або внесених парламентською більшістю законопроектів.

Серед подій, які не додають авторитету країні, К. Матвієнко назвав скасування саміту «Україна—ЄС» у Ялті, а також чотиригодинне запізнення президента Росії Володимира Путіна на зустріч з керівником нашої держави Віктором Януковичем. Водночас він вважає, що у вдалому проведенні Євро-2012 заслуга влади мінімальна. Це результат толерантності, вихованості, інтелігентності наших громадян. До позитивних моментів експерт відніс розвиток громадянського суспільства та потрапляння до парламенту ВО «Свобода».

Перспектива

У наступному році, на думку В. Фесенка, відбуватимуться численні локальні політичні та соціальні конфлікти. Визначальними напередодні майбутніх президентських виборів будуть друга половина 2014-го і 2015 рік. Також наступний рік — це рік боротьби з кризою. «Влада буде з нею боротися, мінімізувати її наслідки, а опозиція спробує використати кризові тенденції для посилення свого впливу. Зокрема, розширить плацдарм і періодично демонструватиме свій вплив на перебіг процесів у парламенті», — підкреслив експерт.

Якщо вибори київського міського голови проводитимуться в наступному році, В. Фесенко переконаний, що представнику опозиції перемога не гарантована, адже у влади є багато технологічних, електоральних, правових інструментів для мінімізації впливу опозиції в столиці. Зокрема, він не виключає внесення змін до Закону «Про столицю», які мінімізують статус і повноваження київського міського голови, а також змін до виборчої системи. Також політолог вважає, що в 2013 році Україна має набагато більші шанси, ніж цьогоріч, на підписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Крім того, зазначив В. Фесенко, вплив «Свободи» в парламенті буде неоднозначним. «Вони нині в авангарді опозиції. Їм свідомо віддали цю роль. Але в результаті це може стати серйозним стратегічним програшем для «Батьківщини» та «УДАРу». Сама «Свобода» «з кулаками», але своїм обмеженим ресурсом нічого не змінить», — зазначив він.

На думку К. Матвієнка, Верховній Раді буде складно працювати конструктивно. Для конструктивної роботи їй необхідні нові ідеї, але не видно передумов для їхнього виникнення. Експерт прогнозує, що наступний рік парламент почне з ухвалення змін до держбюджету.

Загалом, за його словами, втрати країни у 2013 році будуть значними. До того ж українській владі, яка не має чіткої зовнішньої політики, очевидно, буде важко поновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.