Двадцять років тому, в 1992-му, на аграрній карті Черкащини з’явилося підприємство, котре відкрило досі невідому європейську сторінку в історії хліборобського краю. Ще існували колгоспи і радгоспи, а молода команда однодумців на чолі з випускником Уманського сільгоспінституту вченим агрономом Сергієм Терещуком (на знімку), створила фірму «Маїс» — кардинально нове агропромислове виробництво. Саме йому, «Маїсу», довелося пройти тернистий шлях першопрохідця і стати еталоном АПК не тільки області, а й усієї України.

Провели тисячі «уроків»

— Це був, звичайно, ризик, — пригадує події двадцятирічної давності почесний президент групи компаній «Маїс», кандидат економічних наук Сергій Терещук. — Адже 90-ті роки — це час, коли все старе відходило в небуття, а нове ще не народилося. Найслабшою ланкою агропромислового комплексу України була відсутність якісного, високопродуктивного насіння сільгоспкультур. Західноєвропейські аграрні фірми давно вже послуговувалися новітніми високоврожайними гібридами кукурудзи, соняшнику, пшениці, сої, а наші господарства сіяли тим, чим доведеться.

«Маїс» поставив перед собою амбітне завдання: забезпечити сільгоспвиробників елітним насіннєвим матеріалом. З цією метою у тому-таки 1992 році на теренах Черкащини з’явився перший сучасний кукурудзо-калібрувальний завод, оснащений обладнанням зі США. Узявши на озброєння найпередовіший вітчизняний та зарубіжний досвід у галузі насінництва, «Маїс» крок за кроком не тільки нарощував виробництво гібридів, а й невтомно пропагував серед аграріїв найновіші досягнення науковців і селекціонерів.

— За двадцять років роботи ми провели не сотні, а тисячі Днів поля, семінарів, конференцій, виїзних засідань і зустрічей, на яких переконували аграрників збільшувати посіви кукурудзи та сіяти тільки новітніми, випробуваними, високоврожайними гібридами, — продовжує Сергій Миколайович. — На початку дев’яностих років минулого століття площа качанистої в Україні не перевищувала мільйона гектарів, що становило близько п’яти відсотків у структурі посівів зернових культур. Для великої аграрної країни це було вкрай мало. Без зерна кукурудзи про розвиток тваринництва та птахівництва не могла йти навіть мова. Тепер посіви «королеви полів» сягнули в країні понад чотири мільйони гектарів і становлять у структурі посівів зернових агрохолдингів до сорока відсотків. Ми з гордістю можемо стверджувати, що у цьому «золотому» прориві є частка праці й нашої компанії.

Нині ТОВ АПК «Маїс» — одне з найбільших насіннєвих агропромислових структур України. Його по праву називають флагманом виробництва елітного та репродуктивного насіння не тільки кукурудзи, а й озимих, ярих зернових, зернобобових та технічних культур. Це визнання — результат системної праці і новаторського пошуку дружного колективу компанії.

— «Маїс» — це унікальна організація, — вважає колишній начальник обласного управління сільського господарства Олександр Ружицький. — Я пам’ятаю, як група вчорашніх випускників вузів на чолі з енергійним та ініціативним Сергієм Терещуком розпочинала свою справу. Їм було дуже складно. Однак молодечий максималізм, віра у власні сили і великий ентузіазм працювати по-новому перемогли всі труднощі і перешкоди. Якби у нас у країні було кілька сотень таких «Маїсів», — переконаний ветеран, — Україна давно стала б лідером світового аграрного ринку.

«Маїс» не обіцяє, а гарантує високий урожай

Від часу створення «Маїсу» до сьогодні компанія послідовно працює над реалізацією генетичного потенціалу сучасних сортів та гібридів сільгоспкультур, співпрацюючи з провідними селекційними центрами України.

— Спільно з науковцями профільних інститутів УААН Києва, Харкова, Дніпропетровська, — каже генеральний директор ТОВ АПК «Маїс» Сергій Осадчий, — створено десятки високопродуктивних гібридів кукурудзи різних груп стиглості. Завдяки концентрації всіх ланок виробництва гібриду на одному підприємстві значно скорочується його шлях від лабораторії до поля.

Саме цей вагомий чинник — відповідальність компанії не за якийсь сегмент, а за весь довгий і складний процес виробництва гібридного насіння — став вирішальним у співпраці «Маїсу» з провідними європейськими насінницькими агроструктурами. Зокрема, на замовлення найпотужніших зарубіжних компаній «Сингента», «Євраліс Семанс», «Декалб» та інших «Маїс» за останні кілька років виробив понад 20 тисяч тонн елітного насіння кукурудзи, яке з успіхом реалізовано за кордоном.

— Та все-таки головний наш партнер — це вітчизняний товаровиробник, — зазначає директор СТОВ «Зоря-Маїс-Насіння» Сергій Пасєка. — За двадцять років у високій якості наших гібридів переконалися сотні господарств у різних регіонах країни, і кількість наших партнерів невпинно зростає. Кожен господарник прагне отримувати врожай по 100—120 центнерів з гектара. Щороку закладаємо по 30—40 демонстраційних полігонів у всіх областях України. Це дає можливість визначити найоптимальніші гібриди для тієї чи іншої природно-кліматичної зони.

Розповідаючи про гібриди «Маїсу», фахівці компанії не обіцяють, а гарантують аграріям високі врожаї. Їх ділові партнери — ТОВ «Україна», агрохолдинг «Мрія» з Тернопільщини, ФГ «Альфа» з Харківщини, ТОВ «Козацька долина-2006», «Аграрна компанія 2004» з Хмельниччини, ТОВ «Айдар» з Луганщини, СТОВ «Дружба Нова» з Чернігівщини, ТОВ «Мілкі-Ленд» із Сумщини, ТОВ «НІБУЛОН» та сотні інших сільгосптоваровиробників щороку мають по 100—120 центнерів качанистої з гектара. Аграрії переконалися, що 30 відсотків приросту врожаю дає правильно підібраний гібрид, рекомендований фахівцями.

— Минуло десять років відтоді, як ми закупили першу партію насіння кукурудзи «Маїсу», — ділиться директор СТОВ «Злагода» з Дніпропетровщини Микола Рожка. — І скажу щиро: жодного разу не пошкодували, що почали співпрацювати з черкащанами. Усі ці роки завдяки високопродуктивним маїсівським гібридам, чіткій роботі фахівців компанії ми маємо щедрий і стабільний урожай кукурудзи.

Думку дніпропетровського колеги підтримують й інші партнери ТОВ АПК «Маїс». Хоч би який гібрид кукурудзи цієї компанії вони вибрали: традиційні українські Дніпровський 181 СВ, Харківський 329 МВ чи французької селекції БІГСТАР, АТТРАКТ, БЮРЛІ — всі відповідають найвищим міжнародним зразкам і водночас за ціною в півтора разу дешевші від зарубіжних аналогів.

Сьогодні «Маїс» має у своєму розпорядженні не одну тисячу гектарів ріллі, на якій щороку вирощує понад 6 тисяч тонн гібридів кукурудзи. А ще — близько 2 тисяч тонн елітного насіння соняшнику, значну кількість насіння сої, гороху, ріпаку, озимої та ярої пшениці, ячменю, інших сільгоспкультур.

— Елітний матеріал має великий попит серед досвідчених аграріїв, — констатує Сергій Пасєка. — Адже мудрі хлібороби знають: покладеш у землю добірне зерно — гарантовано матимеш високий урожай попри всі «примхи природи».

Не тільки зерновими багаті

Років сім тому в історії «Маїсу» розпочалась нова сторінка. Крім виробництва гібридного насіння сільгоспкультур, компанія несподівано зайнялася... промисловим садівництвом.

— Це був обдуманий крок, — каже директор департаменту садівництва ТОВ АПК «Маїс» Олександр Самойленко. — Прикро було спостерігати, як наш ринок переповнюється польськими чи молдавськими фруктами. Тому й вирішили: хто, якщо не наша компанія, поверне славу легендарних помологів Симиренків та щедрих черкаських садів...

У Чигиринському районі, на високому березі Дніпра, працівники «Маїсу» заклали 150-гектарний яблуневий сад на крапельному зрошенні. Через три роки вже мали врожай. Щоб надійно зберігати соковиті, духмяні плоди, побудували сучасний холодильник на 5 тисяч тонн продукції. Нове виробництво принесло компанії додаткові прибутки, а жителям навколишніх сіл — робочі місця і стабільну зарплату.

— Окрилені успіхом у садівництві,— продовжує Олександр Тарасович, — ми розпочали нову програму: вирощування горіхоплідних культур. До цього нас спонукали економічні розрахунки. Щороку для своїх потреб Україна завозить з-за кордону понад 11 тисяч тонн горіхів. Нестачу цінної сировини відчуває й Європа — дефіцит горіхоплідних культур сягає кожного року 100 тисяч тонн! Кіло-

грам ядер горіха у країнах ЄС коливається від 8 до 11 євро. Отже, ця культура завжди дає високий прибуток і 150—200-відсоткову рентабельність.

Сьогодні «Маїс» має 100-гектарну площу волоського горіха, 10 гектарів — маточно-живцевого саду з колекцією із 14 сортів горіхоплідних культур. Функціонує також лабораторія зимового щеплення посадкового матеріалу з камерами зберігання. Щороку технологічний центр спроможний продукувати близько 200 тисяч щеплених сертифікованих саджанців волоського горіха.

— Як колись, на початку створення «Маїсу», ми проводили «уроки» кукурудзівництва, — розповідає Олександр Самойленко, — так нині аргументовано пропагуємо серед керівників сільгосппідприємств, фермерів, власників присадибних ділянок вигоду від вирощування горіхів. Нам, українцям, дуже пощастило,— зазначає співрозмовник, — лише 7 відсотків материкових площ земної кулі придатні для ведення горіхівництва, а землі України — з помірним кліматом і вмістом гумусу — придатні для вирощування горіхів майже всі!

Нині понад сто власників земельних ділянок із Черкащини та з інших областей України скористалися пропозиціями «Маїсу» і вже мають горіхові сади. Важливо, що держава підтримує тих господарників, які бажають займатися горіхівництвом, і відшкодовує їм частину затрат в разі закладання саду.

Мине три-чотири роки і з маленьких саджанців піднімуться сильні, розлогі дерева. Вони додадуть краси землі, принесуть користь навколишньому середовищу, а своїм господарям — достаток. Це і є кредо лідера агропромислового комплексу країни ТОВ АПК «Маїс», — працювати на благо країни і людей.

Черкаська область.

Від редакції.

Агропромислова компанія «Маїс» уже 20 років є надійним партнером нашої газети. Журналісти щиро вітають колектив з «молодим» ювілеєм і зичать рясних урожаїв на полі і в саду, нових здобутків і перемог, про які «Голос України» обов’язково розповість на своїх шпальтах.

Мовою цифр

Упродовж останніх п’яти років гібридами кукурудзи ТОВ АПК «Маїс» у різних областях України засівається понад 345 тисяч гектарів. Це становить близько 15 відсотків посівних площ качанистої у країні.

Мовою цифр

За кілька останніх років Хмельниччина збільшила посіви кукурудзи із 40 тисяч гектарів до 200 тисяч. Понад 40 відсотків посівного матеріалу качанистої — виробництва ТОВ АПК «Маїс».

Черкащина висіває 280 тисяч гектарів кукурудзи. Із них понад 140 тисяч — гібридами «Маїсу».