Асоціація спортивних журналістів України провела ХІІІ конкурс «Підсумки спортивного року». За традицією, участь у ньому взяли журналісти з нашої держави і члени АСЖУ, які мешкають та працюють за кордоном, — усього 538 осіб.
Десятка найкращих спортсменів України 2012 року:
1. Яна Шемякіна (фехтування).
2. Василь Ломаченко (бокс).
3. Олексій Торохтій (важка атлетика).
4. Олександр Усик (бокс).
5. Юрій Чебан (веслування на байдарках і каное).
6. Інна Осипенко-Радомська (веслування на байдарках і каное).
7. Валерій Андрійцев (вільна боротьба).
8. Олена Костевич (кульова стрільба).
9. Олександр П’ятниця (легка атлетика).
10. Ганна Ушеніна (шахи).
Найкращий тренер року — Андрій Орліковський, тренер олімпійської чемпіонки з фехтування на шпагах Яни Шемякіної (Львів); Дмитро Сосновський, головний тренер збірної України з боксу (Львів).
Найкраща команда року — збірна України з боксу, яка здобула на Олімпіаді в Лондоні п’ять медалей (дві золоті, срібну та дві бронзові); жіноча парна четвірка з академічного веслування у складі Яни Дементьєвої, Анастасії Коженкової, Наталії Довгодько і Катерини Тарасенко.
Підгрушна — найкраща в грудні
Біатлоністка Олена Підгрушна визнана Національним олімпійським комітетом України найкращою спортсменкою грудня, а її особистий наставник Ігор Починок — найкращим тренером першого зимового місяця.
Такого звання цей тандем удостоєний за дві срібні нагороди, здобуті Оленою на етапах Кубка світу. 1 грудня тернополянка фінішувала другою в спринті на першому етапі в шведському Остерсунді. На наступному, який приймав австрійський Гохфільцен, — Олена вивела нашу естафетну четвірку на другу сходинку п’єдесталу пошани.
Тепер у загальному заліку Кубка світу Підгрушна входить до десятки найсильніших, повідомляє офіційний сайт НОК України.
Фоменко розуміє всю відповідальність
Футбол. Про це новий тренер національної збірної України заявив прес-службі ФФУ. «Хочу подякувати виконкому ФФУ та президенту федерації за довіру. Розумію всю відповідальність, яку покладено на мене, і завдання, котрі стоять перед національною збірною України, — сказав Михайло Іванович. — Першочергове завдання — потрапити до фінальної частини Чемпіонату світу у Бразилії, а для цього потрібно посісти як мінімум друге місце у своїй відбірній групі».
Ерікссон не приїхав до Києва, бо вже знав...
Шведський тренер Свен-Горан Ерікссон уже перед виконкомом ФФУ знав, що не буде тренером збірної України. Про це повідомив його представник зі зв’язків з громадськістю Лоренсо Пауло.
«Це була дуже «слизька» пропозиція. Містера Ерікссона під час його візиту до Києва лише запитали, чи хоче він попрацювати зі збірною України, а конкретних розмов ані про умови контракту, ані про фінансову складову не було. Повірте, зі збірною України містер Ерікссон попрацював би із задоволенням, — запевнив Лоренсо Пауло. — А не поїхали ми до Києва, бо вже знали про рішення призначити на цю посаду містера Фоменка. Бажаємо йому успіху на цій посаді».
Українці захищатимуть честь Європи
Легка атлетика. 5 січня 2013 року в Единбурзі (Шотландія) відбудеться турнір Bupa Great Edіnburgh Cross Country. Змагатимуться збірні Великої Британії, Європи та США.
До складу команди Європи за підсумками Чемпіонату континенту-2012 з кросу увійшли троє українців: Сергій Лебідь, Вікторія Погорєльська (U-23), Марія Ходаківська (юніорки).